INFONET-468X60-BANNER

ArtMe iz Trima primio red dot product design award 2010

06.07.2010. | Gradjevinarstvo.rs

ArtMe primio red dot product design award 2010 jednu od najprestižnijih svetskih nagrada na području dizajna i jedini sa područja vatrootpornih krovova i fasada.

U Trimu su razvili ArtMe, novi način individualnog dizajniranja na površini fasadne obloge, koji je osvojio prestižnu nagradu red dot product design. ArtMe je jedini među proizvodima sa područja vatrootpornih krovova i fasada koji je osvojio tu prestižnu nagradu. Prijavljena su 4.252 rada iz 57 država – zajedno sa ArtMe, nagradu red dot dobilo je još sedam slovenačkih proizvoda. Predstavnicima Trima nagrada je bila uručena juče na dodeli u kući opere Aalto – Teater u nemačkom gradu Esenu.

Trimo je svetsku inovaciju ArtMe razvio u saradnji sa Laboratorijom za predizajniranje  Mašinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i Gorenje Design Studiom (GDS).

ArtMe omogućava kreiranje vizuelnih efekata senkama, oblicima i šarama na površini fasadne obloge objekta. Osim upotrebe tri unapred pripremljene šare (izbora osnovnih elemenata triju abeceda)[1], novi tehnološki pristup omogućava i proizvoljnu upotrebu unikatnih oblika, slika, natpisa, logotipa i likova robnih marki na površini Trimo fasadnih elemenata, a prema zamisli arhitekte.

[1] Abecede dizajna ArtMe: Puzle, Mehurići i Linije – tri unapred pripremljene šare nisu prosto šare, jer bi onda svaka fasada izgledala isto. Svaka od šara ima nekoliko elemenata. Svaki od tih elemenata može da se tumači kao jedno slovo abecede, a svaka šara – kao posebna abeceda.  Kombinacijom različitih slova, dobijaju se različite reči, različite priče – tj. svaka fasada izgleda drugačije.

Glavna prednost ArtMe rešenja za konačne korisnike je mogućnost potpune individualizacije izgleda fasadne obloge. Suština inovacije je u upotrebi dovršene tehnologije za predizajniranje postojećih finalnih proizvoda. Pritom, kvalitetno delovanje proizvoda, prvobitan integritet i karakteristike fasadnog sistema nakon aplikacije ArtMe po pravilu ostaju očuvani.

Posebna vrlina ArtMe individualizovane fasade je i to da utisnuta šara posmatraču u različitoj okolini uvek nudi nove likove (u zavisnosti od svetlosti, ugla posmatranja i izvora osvetljenja).

Izložba pobedničkih proizvoda u red dot design muzeju

ArtMe se, zajedno sa ostalim nagrađenim proizvodima, nalazi u muzeju za dizajn red dot u prostorijama Zeche Zollverein – centru svetske kulturne baštine u Esenu od 6. jula do 1. avgusta 2010, u okviru izložbe „Dizajn na sceni – dobitnici red dot nagrade: dizajn proizvoda 2010“.

Nakon te izložbe, ArtMe će još najmanje godinu dana da bude deo stalne izložbe muzeja red dot. Izložba predstavlja veliko postignuće za svako preduzeće, u svetskim razmerama, jer red dot muzej sa 1500 proizvoda na više od 4000 kvadratnih metara nudi najveću stalnu izložbu savremenog dizajna u svetu.

Red dot Design Award

Koreni red dot design award sežu u 1955. godinu. Red dot design award je najveće i najznamenitije međunardno takmičenje u dizajnu. Ono se sastoji od pojedinačnih disciplina „red dot award: dizajn proizvoda“, „red dot award: dizajn komunikacija“ i „red dot award: dizajnerski koncept“.

Inicijator nagrada, stručnjak za dizajniranje, prof. dr Peter Zec je naglasio da ključnu ulogu u dodeli nagrada igra kvalitet: „Svi proizvodi koji su osvojili nagradu, uverili su međunardni stručni žiri u svoj kvalitet. Nagrađeni proizvodi ističu se iz sive mase prosečnih proizvoda svojim odličnim konceptom i inovativnim pristupom, a svoj kvalitet su sad dokazali još i na jednom od najtežih dizajnerskih takmičenja na svetu.“

Dr Viktor Zaletelj, idejni otac ArtMe i glavni i odgovorni rukovodilac razvojnog projekta, Trimo: „ArtMe po svojoj zamisli otvara nove smernice u razumevanju mnoštva serijskih proizvoda. Za razliku od dosadašnjih poznatih izabranih načina konfiguracije iz unapred predviđenih kombinacija/sastava/dodataka koji se mogu naći danas na tržištu, ArtMe nudi potpunu individualizaciju dizajna fasadne obloge zgrada bez bilo kakvih dodatnih elemenata.

Taj skok unapred bio je moguć samo uz upotrebu poptuno novih tehnoloških postupaka, gde pravi razvojni rad tek počinje. Tu su doprinos svojim stučnim znanjem dali spoljni saradnici dr Aleš Petek i prof. dr Karl Kuzman sa Mašinskog fakulteta, iz Laboratorije za predizajniranje. Spoj potencijala privrede i istraživačke sfere, te ciljne usmerenosti, neograničenog istraživačkog duha i entuzijazma, u našem slučaju pokazao se kao ključni element za efikasan razvoj i predstavljanje ArtMe na tržištu. I tu smo na svom području trenutno jedini na svetu.“

Prof. dr Karl Kuzman, vođa Laboratorije za predizajniranje Mašinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani: „Mi koji poznajemo Trimo nismo iznenađeni što su dobili tako prestižnu nagradu, jer je Trimo kao celina stalna „crvena tačka“. To, da je baš projekat ArtMe dobio priznanje – potvrđuje da se do sveže, opštedopadljive i komercijalno zanimljive ideje mnogo brže dođe ako se pod krovom inovativne kompanije nađu nauka, arhitekte, prozvođači i ljudi iz marketinga. Čestitke Trimu, radosni smo i ponosni što smo deo ArtMe ekipe.“

Mr Jasna Petan, direktorka, Gorenje Design Studio: „Ključni izazov pri dizajniranju šara Art me, predstavljalo je sjedinjenje arhitektonskih, tehnoloških i grafičkih elemenata za dostizanje apstraktnosti i istovremene individualizacije fasadnog omotača.

Kvalitet dizajnerskog rešenja je rezultat uspešne saradnje dizajnera Davida Cuglja i arhitekte Saše Hribernik iz Gorenje Design Studija sa razvojnom ekipom Trima i Laboratorijom za predizajniranje Mašinskog fakulteta u Ljubljani. Nagrada red dot design award dodatno potvrđuje ključnu ulogu povezivanja interdisciplinarnih znanja za inovacije i dodatu vrednost proizvoda.“

Red dot design award za ArtMe je prvi red dot za grupu Trimo. 

O Gorenje Design Studiju

Gorenje Design Studio je dizajnerski studio čije znanje i iskustva izviru iz Gorenja – njegovog odelenja za industrijski dizajn. Otkako u poslednje dve godine radi kao samostalni studio za industrijski, grafički, arhitekturni i uslužni dizajn, dokazao je svoj kvalitet i kreativnost mnogobrojnim samostalnim projektima. Na slovenačkom prostoru on važi za čvorište znanja i novih pristupa u traženju konkurentske prednosti slovenačkih preduzeća.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;