INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Edukativni centar u Botaničkoj bašti bliži se realizaciji

01.03.2024. | Politika

Nakon dugog perioda stagnacije, gradnja objekta u Botaničkoj bašti "Jevremovac" u Beogradu uskoro bi trebalo da bude nastavljena, zahvaljujući očekivanoj saglasnosti Ministarstva finansija za objavljivanje tendera. Ovaj projekat, koji je započet još 1992. godine uz podršku tadašnjeg Ministarstva prosvete, pretrpeo je zastoj zbog turbulentnih devedesetih godina i nedostatka dozvola, što je dovelo do prekida radova 1994. godine, piše Politika.

Botanička bašta

Planirani izgled (Foto: Biološki fakultet)

Zahvaljujući naporima Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, proces legalizacije započetog objekta i ponovnog projektovanja je pokrenut, a iz sopstvenih sredstava finansirana je izrada projektne dokumentacije i legalizacija, objasnio je prof. dr Željko Tomanović, prethodni dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dopisni član SANU.

Ovo je omogućilo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da podrži finansiranje završetka objekta preko infrastrukturnog kredita za visoko obrazovanje dobijenog od Razvojne banke Saveta Evrope, navodi Politika.

Prof. dr Ljubiša Stanisavljević, sadašnji dekan Biološkog fakulteta, navodi da je objekat, čija je bruto površina oko 2.900 kvadratnih metara, namenjen je pre svega ekološkom i biološkom obrazovanju predškolske i školske dece, kao i ostalih posetilaca Botaničke bašte.

U njemu su planirane učionice i laboratorije za rad talentovane dece, izložbeni prostor sa vrednim eksponatima i zaostavštinom Josifa Pančića, amfiteatar za predavanja, obrazovne programe i koncerte, kao i prostor za studentske organizacije i banku gena autohtonih, retkih i ugroženih biljnih vrsta, prenosi Politika.

Stanisavljević je napomenuo da je u okviru BIO4 kampusa planirana izgradnja nove zgrade Biološkog fakulteta, dok je objekat u Botaničkoj bašti prvenstveno namenjen posetiocima bašte i školskoj deci jer Botaničku baštu godišnje poseti oko 30.000 predškolske i školske dece iz cele Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;