INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Restauracija: Kako je staro zdanje postalo premium poslovni prostor

28.02.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Projekat transformacije starog zdanja u premium poslovni prostor u centru Novog Sada predstavlja izuzetan primer kako se kroz pažljivu restauraciju i dizajn može oživeti istorijska građevina, pritom joj dajući novu, savremenu svrhu. Ovaj projekat, realizovan od strane kompanije Inobačka, uspešno spaja tradiciju sa modernim, stvarajući prostor koji je istovremeno funkcionalan, estetski privlačan i ekološki osvešćen.

Potpuno restaurirana zgrada

Potpuno restaurirana zgrada (Foto: Inobačka)

Poslovna zgrada u Železničkoj ulici br. 3 sagrađena je za potrebe Narodne banke Srbije tokom treće decenije prošlog veka. Kompanija Inobačka je tokom 2021. godine postala novi vlasnik ovog istorijskog zdanja, a pune dve godine je trajao proces restauracije i adaptacije.

Namera kompanije je bila da se objekat obnovi, ali da se što više očuva originalni izgled. Izvršeni su radovi uređenja fasade, restauracija unutrašnje i spoljne stolarije, zamena instalacija i ugradnja modernog lifta, što je doprinelo da obnovljena zgrada postane istinski premium poslovni prostor u užem centru grada.

Ugrađen je moderni lift

Ugrađen je moderni lift (Foto: Inobačka)

Jedna od posebnosti ovog zdanja je staklena bašta visoka 10 metara, koja je dom dva impresivna stabla fikusa bendžamina stara preko 70 godina. Ova stabla, visoka oko 8 metara, protežu se do drugog sprata zgrade, dodajući jedinstveni prirodni element ovom objektu. Tajna iza sadnje i dugovečnosti ovih tropskih biljaka ostaje nepoznata, ali njihovo prisustvo i preživljavanje kroz decenije čini ih simbolom i značajnom karakteristikom lokacije.

Staklena bašta sa fikusima starim preko 70 godina

Staklena bašta sa fikusima starim preko 70 godina (Foto: Inobačka)

U saradnji sa stručnjacima sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, preduzete su mere kako bi se osigurali optimalni uslovi za dalji rast i razvoj ovih biljaka, što ukazuje na posvećenost očuvanju ovog jedinstvenog prirodnog nasleđa unutar zdanja. Osim toga, objekat je pod zaštitom kao spomenik kulture, što znači da su sve aktivnosti restauracije i modernizacije izvršene u skladu sa konzervatorskim uslovima, kako bi se očuvala njegova istorijska vrednost uz istovremeno unapređenje funkcionalnosti i estetike prostora

Unapređena funkcionalnost i estetika prostora

Unapređena funkcionalnost i estetika prostora (Foto: Inobačka)

Arhitekta Nikola Martinović navodi da je fokus projekta bio na detaljima koji često mogu ostati nezapaženi, ali su ključni za stvaranje jedinstvenog i prijatnog ambijenta. Detalji poput ručki na vratima, držača i izbor materijala govore o posvećenosti autentičnosti i kvalitetu. Materijali su birani tako da budu prirodni i bez finalne zaštite, poput bakarnih ručki, što omogućava materijalima da s vremenom razviju patinu. Ovaj proces ne samo da doprinosi estetici prostora, već i podstiče ideju o živom prostoru koji se menja i stari zajedno sa svojim korisnicima.

Korišćeni su ekološki prihvatljivi materijali

Korišćeni su ekološki prihvatljivi materijali (Foto: Inobačka)

Posebna pažnja posvećena je očuvanju originalnih elemenata zdanja gde god je to bilo moguće, čime se održava veza sa istorijom i kulturnim nasleđem objekta. Istovremeno, uvođenjem modernih tehnologija i dizajnerskih rešenja, prostor je prilagođen potrebama savremenog poslovanja, nudeći visokokvalitetne uslove za rad i saradnju.

Velika pažnja posvećena je principima održivosti

Velika pažnja posvećena je principima održivosti (Foto: Inobačka)

Projekat takođe reflektuje trendove u arhitekturi i dizajnu koji naglašavaju važnost održivosti, korišćenje ekološki prihvatljivih materijala i tehnika gradnje koje minimiziraju uticaj na okolinu. Kroz ovakav pristup, Inobačka ne samo da je stvorila prostor koji je vizuelno impresivan i funkcionalan, već je i postavila standard za buduće projekte restauracije i adaptacije starih zdanja.

Ovaj projekat predstavlja važan korak u revitalizaciji urbanog jezgra Novog Sada, doprinoseći ne samo ekonomskom razvoju grada, već i očuvanju njegove kulturne i istorijske baštine. Kroz spoj tradicije i inovacije, stari objekat je transformisan u prostor koji je spreman da zadovolji zahteve i izazove modernog poslovanja, dok istovremeno slavi svoju bogatu prošlost.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;