INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Infrastrukturni projekti koji će potpuno promeniti Beograd

24.02.2024. | Nova.rs

Beograd se sprema za velike promene u svom arhitektonskom izgledu, sa početkom radova na nekoliko značajnih projekata tokom 2024. godine. Ovi projekti, koji su dugo bili u planu, obećavaju da će transformisati prestonicu i uključuju izgradnju Nacionalnog stadiona, metroa, novog Savskog mosta, brze pruge do Surčina, kao i tunela od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana.

Nacionalni stadion

Nacionalni stadion (Foto: Ministarstvo finansija)

Nacionalni stadion

Nacionalni stadion, čija je izgradnja najavljena još 2017. godine, počeće da se gradi 1. maja. Portal Nova.rs navodi da je, prema mišljenju stručne javnosti, vrednost od 540 miliona evra precenjena. Pripremni radovi su u toku, a stadion će biti smešten u okviru kompleksa namenjenog za EXPO.

Beogradski metro

Dugo očekivani beogradski metro, čiji su rokovi za završetak više puta pomereni, sada je planiran za 2028. godinu. Radovi na izgradnji depoa na Makiškom polju i prve tri stanice na liniji 1 trebalo bi da počnu ove godine, podseća Nova. Projekat podrazumeva rušenje 60 objekata na teritoriji četiri opštine i koštaće 4,6 milijardi evra. Radove će izvoditi kineska kompanija "Power Construction Corporation".

Novi savski most

Izgradnja novog savskog mosta, koja je bila odložena zbog protivljenja javnosti, najavljena je za drugi kvartal ove godine. Projekat vredan 94,02 miliona evra finansiraće se kreditom francuske banke BNP Paribas i obuhvata rušenje starog i gradnju novog mosta, piše Nova. I ovaj projekat se vezuje za EXPO.

Novi savski most

Novi savski most (Foto: Beograd.rs)

Brza pruga do Surčina

Projekat brze pruge, koji će povezati Zemun polje sa Nacionalnim stadionom, počinje da se realizuje ove godine. Pruga će imati stanice Zemun polje i Nacionalni stadion, kao i stajališta Singidunum, Aerodrom Beograd i Surčin. Za ovaj projekat izdvojeno je oko 36,6 miliona evra iz republičkog budžeta.

Tunel kod Ekonomskog fakulteta

Radovi na izgradnji tunela koji će povezati Ekonomski fakultet sa Bulevarom despota Stefana počeće ovog meseca. Projekat vredan 150 miliona evra izvodi kineska kompanija "Power China International Group Limited". Kako navodi Nova, i za ovaj projekat su stručnjaci skrenuli pažnju da je precenjen i da će izazvati velike gužve u gradu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;