IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Grade se tri stanice metroa i širi mreža BG voza

09.02.2024. | RTS

EXPO 2027, označen kao nacionalni projekat, postavlja Srbiju na mapu globalnih poslovnih centara, ističe ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić za RTS. Ovaj događaj podstiče značajne infrastrukturne promene, uključujući proširenje BG voza koji će povezivati Zemun polje, Aerodrom NIkola Tesla, Nacionalni stadion i EXPO.

Metro linija 1

Metro linija 1 (Foto: Egis/Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje objekata Beogradskog metroa)

Kada je metro u pitanju, Vesić je naveo da je u toku izgradnja depoa na Makiškom polju i da je za ovu godinu planiran početak gradnje tri stanice. Kopanje tunela za liniju 1 predviđeno je za narednu godinu.

Vesić je naglasio da je metro potpun samo sa gradskom železnicom za koju se planira povećanje kapaciteta prema Mladenovcu i Lazarevcu. Gradiće se i pruga koja će povezati Zemun polje, Nacionalni stadion, aerodromom, EXPO i centar Surčina, a kasnije će biti produžena do Obrenovca.

Prema njegovim rečima, kompletna mreža BG voza trebalo bi da bude završena do 2032. godine. On je uveren da će, uz završeni metro, šinski saobraćaj postati dominantan u sistemu javnog prevoza Beograda.

2025. godine počeće nadzemni radovi i plitki iskop za liniju 1 beogradskog metroa. Vesić je za RTS objasnio da će jedna "krtica" ući na Belim vodama, a druga kod Pančevačkog mosta i ići će jedna prema drugoj.

Počeće i iskopavanje tunela TBM mašinama, kao i pripremni radovi za liniju 2. Za 2026. u planu je dalje kopanje mašinama, kao i izgradnja stanica metroa.

Govoreći o specijalizovanoj izložbi EXPO 2027, Vesić je naveo da će ona privući preko 3,5 miliona turista, što zahteva dodatne kapacitete u smeštaju. On smatra da je potrebno izgraditi najmanje četiri hotela sa pet zvezdica u Beogradu, kako bi se zadovoljile potrebe poslovnih turista.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;