INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Završetak radova na deonici Kuzmin-Sremska Rača do kraja godine

05.02.2024. | RTS

Do kraja godine Srbija bi trebalo da proslavi značajan jubilej - hiljaditi kilometar svoje auto-putne mreže, zahvaljujući završetku radova na izgradnji 83 kilometra. Među ključnim projektima ističe se deonica Kuzmin-Sremska Rača, koja će povezati Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Izgradnja puta

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Radovi na ovoj deonici, koja je deo šireg projekta povezivanja Beograda i Sarajeva, napreduju uprkos izazovima. Dragan Jocić, nadzorni organ u "Putevima Srbije", rekao je za RTS da se završavaju ključni objekti na ovoj ruti, uključujući most preko Save dužine 1.320 metara, kao i osam mostova, 11 propusta, pet nadvožnjaka i dve petlje koje će omogućiti lak pristup novom auto-putu.

Osim što će ova deonica olakšati putovanje između Srbije i Republike Srpske, planira se i otvaranje zajedničkog graničnog prelaza na srpskoj strani do 2025. godine, čime će se dodatno unaprediti protok ljudi i roba između dve zemlje.

Iako su se pojavili problemi sa turskom kompanijom "Tašjapi", zaduženom za izvođenje radova, nadležni uveravaju da se rešenja nalaze u saradnji sa resornim ministarstvom, kako bi se projekat završio u predviđenom roku.

Značaj ovog projekta nije samo u povezivanju dve zemlje, već i u doprinosu decentralizaciji i ekonomskom razvoju Srbije. Jocić ističe da svaki novi kilometar puta i svaki most ne samo da približavaju ljude i ideje, već i omogućavaju razvoj infrastrukture koja je temelj za širi privredni napredak.

Deonica Kuzmin-Sremska Rača, duga 18 kilometara, projektovana je za brzine do 130 kilometara na sat, sa dve trake po smeru i dodatnom zaustavnom trakom, navodi RTS.

Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja godine, a potpuna eksploatacija auto-puta zavisiće od brzine radova u Bosni i Hercegovini.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;