INFONET-468X60-BANNER

Završetak radova na deonici Kuzmin-Sremska Rača do kraja godine

05.02.2024. | RTS

Do kraja godine Srbija bi trebalo da proslavi značajan jubilej - hiljaditi kilometar svoje auto-putne mreže, zahvaljujući završetku radova na izgradnji 83 kilometra. Među ključnim projektima ističe se deonica Kuzmin-Sremska Rača, koja će povezati Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Izgradnja puta

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Radovi na ovoj deonici, koja je deo šireg projekta povezivanja Beograda i Sarajeva, napreduju uprkos izazovima. Dragan Jocić, nadzorni organ u "Putevima Srbije", rekao je za RTS da se završavaju ključni objekti na ovoj ruti, uključujući most preko Save dužine 1.320 metara, kao i osam mostova, 11 propusta, pet nadvožnjaka i dve petlje koje će omogućiti lak pristup novom auto-putu.

Osim što će ova deonica olakšati putovanje između Srbije i Republike Srpske, planira se i otvaranje zajedničkog graničnog prelaza na srpskoj strani do 2025. godine, čime će se dodatno unaprediti protok ljudi i roba između dve zemlje.

Iako su se pojavili problemi sa turskom kompanijom "Tašjapi", zaduženom za izvođenje radova, nadležni uveravaju da se rešenja nalaze u saradnji sa resornim ministarstvom, kako bi se projekat završio u predviđenom roku.

Značaj ovog projekta nije samo u povezivanju dve zemlje, već i u doprinosu decentralizaciji i ekonomskom razvoju Srbije. Jocić ističe da svaki novi kilometar puta i svaki most ne samo da približavaju ljude i ideje, već i omogućavaju razvoj infrastrukture koja je temelj za širi privredni napredak.

Deonica Kuzmin-Sremska Rača, duga 18 kilometara, projektovana je za brzine do 130 kilometara na sat, sa dve trake po smeru i dodatnom zaustavnom trakom, navodi RTS.

Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja godine, a potpuna eksploatacija auto-puta zavisiće od brzine radova u Bosni i Hercegovini.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;