INFONET-468X60-BANNER

Završena izgradnja Centra izvrsnosti u Kragujevcu

08.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Centri izvrsnosti sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija, u kojima će raditi mladi naučnici iz Srbije sastoje se od tri dela - bioinženjering, biomedicina i istraživanje matičnih ćelija. U novu naučnu ustanovu prvi će se useliti istraživači sa Fakulteta medicinskih nauka, Fakulteta inženjerskih nauka i Instituta za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu. Investitor projekta Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu je Republika Srbija, odnosno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Centar izvrsnosti u Kragujevcu

Centar izvrsnosti u Kragujevcu (Foto: Inobačka)

Centar izvrsnosti u Kragujevcu se prostire na preko 11.500m2, izgradila ga je kompanija Inobačka d.o.o, u izgradnju je uloženo 18 miliona evra, a sa radom će početi na proleće 2024. godine. Projekat je finansiran iz sredstava kredita Evropske investicione banke sklopljenog između Republike Srbije - Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grada Kragujevca, Univerziteta u Kragujevcu i "JUP Istraživanje i razvoj", Beograd.

U objektima će biti laboratorije za istraživanje, centar za matične ćelije i biomedicinski inženjering, a u celom Centru izvrsnosti će raditi više od 300 istraživača. U nastavnom delu će biti smešteno više od 3.000 studenata, a u središnjem delu Institut za inovacione tehnologije i, privremeno, Naučno-tehnološki park.

Južni (levi blok) predviđen je za nastavni sadržaj. Ovaj blok čini suteren, prizemlje i dve nadzemne etaže. U okviru suterenske etaže ovog bloka smeštene su tri celine: tehnički prostori, pomoćni prostori i restoran-menza.

U prizemlju se nalazi amfiteatar za oko 240 osoba, jedna sala za predavanja sa 120 mesta, knjižara, biblioteka i čitaonica za 100 ljudi.

Na prvom spratu je smešteno 14 učionica i 4 posebne učionice koje mogu da funkcionišu i kao internet sale. Osim učionica, na ovoj etaži se nalaze i tri sale za predavanja sa oko 100 mesta.

Na ovom nivou, projektovanjem pasarele-prolaza, omogućeno je povezivanje ovog, levog bloka, sa središnim (administrativnim) i desnim (istraživačkim) delom objekta.

U središnjem delu ovog bloka predviđena su dva atrijumska prostora. Na drugom spratu se nalazi još 6 učionica. One se uz pomoć pomerljivih zidova mogu transformisati u 3 veće učionice, kada se za to ukaže potreba. I na ovoj etaži se nalazi jedna sala za predavanja koja može primiti 100 osoba.

Centar izvrsnosti se prostire na preko 11.500 kvadrata

Centar izvrsnosti se prostire na preko 11.500 kvadrata (Foto: Inobačka)

Centralni blok je predviđen za Centar za istraživačke oblasti biomedicine i administraciju. Ovaj deo objekta se pruža kroz tri etaže, na prizemlju je Centar za prioritetne istraživačke oblasti biomedicine, na prvom spratu se nalaze tzv. administrativni sadžaji, dok je drugi sprat određen za lociranje tehničkih sadržaja, pre svega mašinskih sala.

Severni (desni blok) obuhvata istraživačke centre. Na prizemnoj etaži se nalazi glavni ulaz u blok sa istraživačkim centrima, gde je smeštena i Banka za matične ćelije sa Centrom za istraživanje matičnih ćelija

Ceo ovaj blok, u kome su smešteni istraživački centri, ima jedan veliki atriumski prostor koji je centralno postavljen. Na taj način je omogućeno da sve prostorije imaju dovoljno prirodnog osvetljenja.

Sa donjom i gornjim etažama, ova etaža je povezana preko vertikalnih komunikacija, koje čine tri lifta i dva stepenišna prostora.

U okviru Centra za molekulska i celularna istraživanja razmešteno je nekoliko laboratorija (imunološka laboratorija, laboratorija za sortiranje ćelija, Elisa laboratorija, laboratorija za imunohistohemiju, laboratorija za PCR, prostorija za fluoroscentni mikroskop…).

Od laboratorijskih prostora u Centru za morfološka istraživanja izdvojeni su centralna laboratorija, prostorija za izradu isečaka, prostorija za mikroskopiju i prostorija za fluoroscentni mikroskop. Na drugom spratu su locirana dva centra, Centar za farmaceutska i farmakološka istraživanja i Centar za funkcionalna istraživanja.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;