IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Kakvi su planovi za zoo-vrt i pešačko-biciklistički most od Ade Ciganlije do Novog Beograda?

04.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda, Aleksandar Šapić, najavio je početak izgradnje pešačko-biciklističkog mosta koji će povezati Novi Beograd i Adu Ciganliju. Očekuje se da radovi počnu na proleće sledeće godine, a procenjuje se da će trajati oko 12 meseci. Vrednost projekta se kreće između 15 i 17 miliona evra, a finansiraće se kroz protokol sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Most Ada Ciganlija - Novi Beograd

Budući most (Foto: Urbanistički zavod Beograda/Nacrt PDR-a za pešačko-biciklistički most preko Save, screenshot)

Ovaj most, koji će biti namenjen isključivo pešacima i biciklistima, ne samo da će povezati dve popularne lokacije u gradu, već će takođe omogućiti lakši pristup planiranom novom zoološkom vrtu na Adi Ciganliji.

Da bi se zoološki vrt iz centra grada izmestio na Adu Ciganliju neophodno je rešavanje stambenog pitanja 400 do 500 porodica koje trenutno žive na ovom prostoru. Grad Beograd planira da pruži pomoć ovim porodicama, mada Šapić naglašava da oni tamo žive bespravno uzimajući u obzir da je Ada Ciganlija zaštićena zona, prenosi Beoinfo.

Šapić je naglasio da će izgradnja mosta biti finansirana preusmeravanjem sredstava namenjenih drugim projektima koji nisu realizovani. Takođe, izrazio je zahvalnost banci na fleksibilnosti u finansiranju ovog projekta.

Završetkom ovog projekta, Beograd će dobiti ne samo novi most i zoo-vrt, već i priliku da Kalemegdansku tvrđavu stavi pod zaštitu UNESCO-a kao kulturno-istorijsko dobro.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;