INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plan za izmenu Savskog trga na javnoj prezentaciji: Obnavlja se zgrada Pošte, grade se škola i vrtić

03.11.2023. | eKapija

Beogradski urbanistički pejzaž doživljava transformaciju sa najavom fazne izgradnje novog obrazovnog kampusa i obnove zgrade Pošte u Savskoj. Ovaj projekat, koji će biti predstavljen javnosti od 9. do 16. novembra, obećava revitalizaciju ovog dela grada, uz očuvanje arhitektonskog nasleđa.

Pošta Savska

Zgrada Pošte (Foto: Služba glavnog gradskog urbaniste/Arhitekta Branislav S. Popović)

Planirana izgradnja obuhvata dvojezičnu osnovnu školu i vrtić, kao i rekonstrukciju zgrade Pošte prema originalnom projektu arhitekte Momira Korunovića, vraćajući joj izgled iz dvadesetih godina prošlog veka. Urbanistički projekat, čiji je nosilac Mašinoprojekt kopring a.d, biće dostupan za uvid u Gradskoj upravi Beograda, Ulica 27. marta br. 43-45, gde će zainteresovani građani moći da iznesu svoje primedbe i sugestije.

Portal eKapija podseća da je zgrada Pošte nedavno iseljena i čeka svoju prenamenu u kulturni centar, nakon što su se godinama razmatrale različite opcije, uključujući i prodaju. Sada je jasno da će, nakon obnove, zdanje postati dom kulturnih sadržaja, čime će se oživeti duh prošlosti u modernom kontekstu.

Iako je bilo nejasnoća oko budućnosti zgrade, potvrđeno je da će zgradi biti vraćena fasada u srpsko-vizantijskom stilu, u skladu sa Korunovićevim originalnim dizajnom, navodi eKapija. Očekuje se da će rekonstrukcija započeti do kraja 2023. godine, a zgrada će ugostiti pozorište i druge kulturne sadržaje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;