INFONET-468X60-BANNER

Plan za izmenu Savskog trga na javnoj prezentaciji: Obnavlja se zgrada Pošte, grade se škola i vrtić

03.11.2023. | eKapija

Beogradski urbanistički pejzaž doživljava transformaciju sa najavom fazne izgradnje novog obrazovnog kampusa i obnove zgrade Pošte u Savskoj. Ovaj projekat, koji će biti predstavljen javnosti od 9. do 16. novembra, obećava revitalizaciju ovog dela grada, uz očuvanje arhitektonskog nasleđa.

Pošta Savska

Zgrada Pošte (Foto: Služba glavnog gradskog urbaniste/Arhitekta Branislav S. Popović)

Planirana izgradnja obuhvata dvojezičnu osnovnu školu i vrtić, kao i rekonstrukciju zgrade Pošte prema originalnom projektu arhitekte Momira Korunovića, vraćajući joj izgled iz dvadesetih godina prošlog veka. Urbanistički projekat, čiji je nosilac Mašinoprojekt kopring a.d, biće dostupan za uvid u Gradskoj upravi Beograda, Ulica 27. marta br. 43-45, gde će zainteresovani građani moći da iznesu svoje primedbe i sugestije.

Portal eKapija podseća da je zgrada Pošte nedavno iseljena i čeka svoju prenamenu u kulturni centar, nakon što su se godinama razmatrale različite opcije, uključujući i prodaju. Sada je jasno da će, nakon obnove, zdanje postati dom kulturnih sadržaja, čime će se oživeti duh prošlosti u modernom kontekstu.

Iako je bilo nejasnoća oko budućnosti zgrade, potvrđeno je da će zgradi biti vraćena fasada u srpsko-vizantijskom stilu, u skladu sa Korunovićevim originalnim dizajnom, navodi eKapija. Očekuje se da će rekonstrukcija započeti do kraja 2023. godine, a zgrada će ugostiti pozorište i druge kulturne sadržaje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;