IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Plan za izmenu Savskog trga na javnoj prezentaciji: Obnavlja se zgrada Pošte, grade se škola i vrtić

03.11.2023. | eKapija

Beogradski urbanistički pejzaž doživljava transformaciju sa najavom fazne izgradnje novog obrazovnog kampusa i obnove zgrade Pošte u Savskoj. Ovaj projekat, koji će biti predstavljen javnosti od 9. do 16. novembra, obećava revitalizaciju ovog dela grada, uz očuvanje arhitektonskog nasleđa.

Pošta Savska

Zgrada Pošte (Foto: Služba glavnog gradskog urbaniste/Arhitekta Branislav S. Popović)

Planirana izgradnja obuhvata dvojezičnu osnovnu školu i vrtić, kao i rekonstrukciju zgrade Pošte prema originalnom projektu arhitekte Momira Korunovića, vraćajući joj izgled iz dvadesetih godina prošlog veka. Urbanistički projekat, čiji je nosilac Mašinoprojekt kopring a.d, biće dostupan za uvid u Gradskoj upravi Beograda, Ulica 27. marta br. 43-45, gde će zainteresovani građani moći da iznesu svoje primedbe i sugestije.

Portal eKapija podseća da je zgrada Pošte nedavno iseljena i čeka svoju prenamenu u kulturni centar, nakon što su se godinama razmatrale različite opcije, uključujući i prodaju. Sada je jasno da će, nakon obnove, zdanje postati dom kulturnih sadržaja, čime će se oživeti duh prošlosti u modernom kontekstu.

Iako je bilo nejasnoća oko budućnosti zgrade, potvrđeno je da će zgradi biti vraćena fasada u srpsko-vizantijskom stilu, u skladu sa Korunovićevim originalnim dizajnom, navodi eKapija. Očekuje se da će rekonstrukcija započeti do kraja 2023. godine, a zgrada će ugostiti pozorište i druge kulturne sadržaje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;