IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kikinda na putu ka izgradnji aerodroma

01.11.2023. | Dnevnik

Grad Kikinda napravio je značajan korak ka realizaciji dugogodišnjeg projekta izgradnje aerodroma, koji ima za cilj da unapredi infrastrukturu i doprinese ekonomskom razvoju severa Banata. Lokalne vlasti su nedavno potpisale ugovore za sufinansiranje izrade prostornih i urbanističkih planova, čime se stvara osnova za buduću izgradnju i infrastrukturno opremanje aerodromskog kompleksa.

Aerodrom

Ilustracija (Foto: PIxabay)

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač istakao je značaj ovog projekta za razvoj ne samo grada, već i celog regiona. On je naveo da je cilj proširenje investicionih potencijala i prilagođavanje investitorima koji planiraju ulaganja u Kikindu. Aerodrom će stvoriti uslove za prevoz putnika i robe.

Izgradnja aerodroma u Kikindi planirana je jugozapadno od grada, uz državni put Ib reda broj 13, na pravcu ka naselju Bašaid, prenosi portal Dnevnik. Orijentaciona površina aerodromskog kompleksa iznosiće 10,51 hektara, sa poletno-sletnom stazom dužine 1.200 i širine 30 metara. Tehnička dokumentacija za kompleks aerodroma već je izrađena, uključujući idejni i glavni projekat.

Lukač je istakao da realizacija ovog velikog projekta postaje još značajnija u svetlu izgradnje brze saobraćajnice, poznate kao "vojvođanski osmeh", koja će povezati sever Vojvodine sa ostatkom pokrajine i Srbije, čime se otvaraju nove mogućnosti za ekonomski razvoj i investicije.

Prema navodima Dnevnika, aerodrom u Kikindi imaće višenamensku funkciju, pružajući podršku privredi, sportu, turizmu i poslovnim putovanjima. Povezivanje sa aerodromima u Nišu, Vršcu, Beogradu, Podgorici, Tivtu, kao i sa zemljama istočne Evrope, doprineće rastu prometa usluga avio-taksi saobraćaja, čarter i redovnih letova u regionu.

Ovaj projekat ima potencijal da transformiše Kikindu i sever Banata, povezujući ih sa evropskim centrima, podstičući razvoj lovnog i seoske turizma, kao i privredu u celini. Srbija trenutno ima sedam međunarodnih aerodroma sa IATA oznakama, a ukupno 18 aerodroma sa dozvolom za korišćenje, od kojih je osam u Vojvodini.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;