INFONET-468X60-BANNER

Saobraćajnica "Osmeh Vojvodine", vredna milijardu i po evra, biće završena za 5 godina

21.09.2023. | RTV

Buduća saobraćajnica pod imenom "Osmeh Vojvodine" povezaće istočni i zapadni deo Vojvodine, kao i susedne države Rumuniju i Mađarsku. Ova saobraćajnica će biti deo panevropskih koridora, a očekuje se da će biti završena za pet godina. Procenjena vrednost ovog projekta iznosi milijardu i po evra.

Osmeh Vojvodine

Planirana trasa (Foto: JP Zavod za urbanizam Vojvodine/PPPPN/screenshot)

Iako se saobraćajna infrastruktura u Vojvodini do sada sporo razvijala, nova saobraćajnica će značajno unaprediti ovu situaciju, posebno u Banatu, navodi RTV. Planirana trasa će se protezati od graničnog prelaza Bački Breg sa Mađarskom, prelazeći preko gradova Sombora, Kule, Vrbasa, Bečeja, Novog Bečeja i Kikinde, a završetak će činiti dva kraka sa Rumunijom, kod Nakova i Srpske Crnje.

Nemanja Erceg, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, izjavio je za RTV da je građevinski projekat za prvu deonicu, koja se proteže od Bačkog Brega do Sombora i dužine je oko 20km, već završen. Ova saobraćajnica će imati ukupnu dužinu od 175km, sa četiri trake široke 3,5m. Radovi će biti zahtevni, a samo na prvoj deonici planirana je izgradnja devet nadvožnjaka i sedam mostova.

Profesor Vuk Bogdanović sa FTN, Departman za saobraćaj u Novom Sadu, istakao je značaj ove saobraćajnice, navodeći da će ona povezivati tri panevropska koridora, uključujući koridor koji se proteže od Budimpešte do luke Ploče, kao i koridore 10 i 4.

Očekuje se da će ovaj projekat, nazvan "Vojvođanski osmeh", biti završen u narednih pet godina.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;