INFONET-468X60-BANNER

Detalji trase pruge od Zemun Polja do Nacionalnog stadiona - Pogodnosti za buduće naselje Singidunum

03.10.2023. | eKapija

Beograd se priprema za značajno unapređenje svoje infrastrukture sa detaljima trase pruge koja će povezivati Zemunsko Polje i Nacionalni stadion, prema informacijama objavljenim u nacrtu plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu. Ovaj projekat, koji obuhvata površinu od oko 660,11 hektara, ima za cilj da poboljša mobilnost putnika do Aerodroma Nikola Tesla Beograd, Nacionalnog stadiona i budućeg naselja Singidunum, kao i da pruži vezu stanovnicima ovog dela grada sa užim centrom.

Trasa pruge

Trasa pruge (Foto: Urbanistički zavod Beograda/Plan generalne regulacije)

Ključne karakteristike pruge

Pruga, koja je planirana kao dvokolosečna, elektrificirana i opremljena savremenim signalno-sigurnosnim i telekomunikacionim uređajima, obuhvataće stajališta Singidunum, Aerodrom, Surčin i železničku stanicu Nacionalni stadion, prenosi portal eKapija. Projektovana za putnički saobraćaj, pruga će omogućiti brzine vozova do 120km/h.

Detalji trase

Trasa pruge počinje od železničke stanice Zemunsko polje, prelazi preko Aerodroma Nikola Tesla Beograd i dalje ka naselju Surčin-Surčinskoj ulici, odnosno ka Nacionalnom stadionu, a zatim ide kroz područje opštine Surčin ka Obrenovcu. Zanimljivo je da je planirano odvajanje trase pruge iz železničke stanice Zemunsko polje pri čemu će trasa Zemunsko polje-Aerodrom Nikola Tesla-Nacionalni stadion posebnim kolosecima za svaki smer biti direktno povezana sa stanicom Zemunsko Polje.

Na deonici od Zemunskog polja do Nacionalnog stadiona, predviđene su dve železničke stanice i tri stajališta: železnička stanica Zemunsko polje, stajalište Singidunum, stajalište Aerodrom, stajalište Surčin i železnička stanica Nacionalni stadion, navodi eKapija.

PARK and RIDE sistem

U okviru stajališta Singidunum planiran je javni parking tipa PARK and RIDE ("parkiraj i vozi se"), obezbeđujući maksimalnu intermodalnost između različitih podsistema javnog gradskog transporta i individualnog prevoza, jer se u blizini nalazi autobusko stajalište i Taxi stanica. Slično, u zoni železničkog stajališta Surčin, pored TAXI stanice, planiran je javni parking kapaciteta 95 parking mesta koji može funkcionisati po principu PARK and RIDE.

Javni uvid i dalji planovi

Javni uvid u nacrt plana traje do 1. novembra, pružajući priliku građanima i zainteresovanim stranama da se upoznaju sa detaljima i pruže svoje povratne informacije. Ovaj projekat ne samo da će podstaći dalji razvoj područja kroz koje prolazi pruga, već će i dodatno afirmisati i valorizovati prednosti železničkog šinskog sistema u sistemu transportnih usluga u Beogradu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;