PRIJAVA-468X60-BANNER

Novi plan za drugu deonicu autoputa Niš-Merdare: Dodatni most i produžetak tunela Lalinac

03.08.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije predstavilo je novi urbanistički projekat za izgradnju druge deonice autoputa Niš-Beloljin, koji je deo autoputa E-80 od Niša do Merdara. Ova deonica, duga oko 8,6 km, obuhvata delove teritorija Baličevac i Arbanasce, na teritoriji Opštine Merošina.

Auto-put

Ilustracija

Projekat, koji je izradio Hidroprojekat Saobraćaj doo na zahtev investitora, Koridora Srbije, uključuje izgradnju mostova i tunela. Mostovi sa desne strane planirani su za prvu fazu izgradnje, dok su mostovi sa leve strane planirani za drugu fazu.

Jedna od ključnih promena u projektu je dodavanje mosta M4, koji nije bio predviđen u originalnim planovima. Ovaj most će biti dug 384.82m. Takođe, planirano je produženje tunela Lalinac sa prvobitno planiranih 225m na 275m.

Planirane su i devijacije dva lokalna puta i regulacije reke i potoka. Finansiranje projekta za ceo Sektor 1, u iznosu od 225,6 miliona EUR, obezbeđeno je kroz Investicioni grant WBIF u iznosu od 40,6 miliona EUR i zajam od EBRD i EIB u iznosu od 185 miliona EUR, prenosi Ekapija.

Autoput E-80 Niš-Merdare je saobraćajnica od visokog prioriteta za Srbiju, jer će povezati jug Srbije i Prištinu i postaće deo putne mreže koja preko Tirane vodi do Drača. Ovaj infrastrukturni projekat je od velike važnosti za ekonomski i socijalni razvoj zemlje, kao i za jače povezivanje čitavog regiona.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;