IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Fruškogorski koridor: Izgradnja najdužeg tunela u Srbiji

25.07.2023. | Blic

Srbija je zemlja koja se brzo razvija i stalno teži ka modernizaciji svoje infrastrukture. Jedan od najambicioznijih projekata u poslednje vreme je izgradnja "Fruškogorskog koridora", saobraćajnice koja će povezati Koridor 10 i Koridor 4, stvarajući najkraću vezu između Bosne i Hercegovine i Rumunije. Ova saobraćajnica će se nadovezati i na deonicu Ruma-Šabac-Loznica, a trenutno su u toku intenzivni radovi na izgradnji najdužeg tunela u Srbiji - tunela "Iriški venac" dugog 3.5 kilometara.

Tunel Iriški venac

Tunel Iriški venac (Foto: YouTube/Vojvodina uživo/Screenshot)

Prema navodima Blica, ova brza saobraćajnica će imati četiri trake i povezaće četiri regiona: Bačku, Srem, Posavinu i Podrinje. Vrednost ovog grandioznog projekta je 606 miliona evra, a glavni izvođač radova je kineska kompanija CRBC.

Radovi na izgradnji tunela ispod Fruške gore započeti su 1. maja 2021. godine. Zanimljivo je napomenuti da je bušenje rađeno hidrauličkim bušilicama, s obzirom da je upotreba dinamita u Nacionalnom parku zabranjena.

Ovaj koridor će biti od ključnog značaja za saobraćaj u Srbiji jer njime dnevno prođe oko 900 kamiona i 10.000 vozila, što ga čini jednim od najopterećenijih u državi. Država je ugovorom sa Kinom obezbedila 715 miliona dolara za ovaj posao, a završetak radova je planiran za april 2025. godine, navodi Blic.

Brza saobraćajnica biće duga 47,7km i imaće četiri deonice:

Deonica 1: Petlja "Auto-put E-75" - Paragovo dužine 11,28km u sklopu koje je planirana trasa državnog puta 2A reda od Žeželjevog mosta do petlje Auto-put E-75, dužine 2,73km;
Deonica 2: Paragovo - početak Obilaznice oko Rume dužine 16,76km;
Deonica 3: Petlja "Kać" - Petrovaradin dužine 6,90km;
Deonica 4: Obilaznica oko Rume, dužine 10,52km.

S obzirom na značaj i obim ovog projekta, Fruškogorski koridor će sigurno ostaviti dubok trag u infrastrukturnom razvoju Srbije i doprineti boljoj povezanosti regiona.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

MAREX
MAREX
GROSUPLJE
www.marex.si

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;