INFONET-468X60-BANNER

Od bespravnih objekata do zelene gradnje: Srbija preoblikuje svoju građevinsku scenu

19.07.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić juče je odbacio spekulacije koje su se pojavile u vezi sa ukidanjem konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu u kontekstu prodaje zgrade Beogradskog sajma. On je objasnio da bi se ta zgrada i inače prodala bez naknade za konverziju zbog tipa zemljišta na kojem se nalazi.

Gradilište

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Na sastanku Ekonomskog kokusa Skupštine Srbije o predlogu izmena zakona o planiranju i izgradnji, Vesić je istakao da je do sada već 94% konverzija obavljeno bez naknade i da je tokom godina dokazano da odredba o konverziji samo usporava investicije.

Ministar je objasnio da je dosadašnji prihod od konverzija bio oko 30 miliona evra, što je zanemarljivo u poređenju sa vrednošću investicija koje su zbog konverzije bile usporene između tri i devet godina.

Vesić je naglasio da će izmene zakona ubrzati postupak izdavanja dozvola i sertifikata, te da će oni biti transparentniji. Takođe je istakao da je novi predlog zakona u skladu sa evropskim propisima koji se odnose na zelenu gradnju i energetsku efikasnost.

Prema njegovim rečima, jedan od ključnih ciljeva izmena zakona je uvođenje elektronskog sistema i e-prostora za izdavanje građevinskih dozvola i sertifikata, čak i za postupke koji do sada nisu mogli biti obavljeni elektronski.

Vesić je istakao da je posebna pažnja posvećena uvođenju novih propisa iz oblasti zelene agende. Prema tim propisima, svi objekti preko 10.000 kvadrata moraju se graditi u skladu sa pravilima zelene agende, dok će javni objekti, bez obzira na kvadraturu, takođe morati da se grade po istim pravilima.

Ako parlament usvoji zakon na predstojećoj sednici, kako je naglasio Vesić, Srbija će biti predvodnik u primeni zelene agende u odnosu na većinu evropskih zemalja.

Podsetio je da ubuduće neće biti moguće trgovati novim nekretninama bez energetskih pasoša, a da će stari objekti dobiti rok od 3 do 10 godina, u zavisnosti od kategorije, za dobijanje energetskih pasoša. Dodao je da će lokalne zajednice preuzeti obavezu formiranja studija energetske efikasnosti za stambene i rezidencijalne objekte u vlasništvu građana, pri čemu će te usluge biti besplatne.

Prema predlogu poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, izmene zakona uključuju i obavezu izgradnje rampi i infrastrukture za osobe s invaliditetom bez potrebe za saglasnošću većine stanara zgrade.

Vesić je naglasio da ovaj zakon obuhvata i akte koji su posvećeni zaštiti kulturnih dobara. Zavodi za zaštitu spomenika kulture će imati nepobitno pravo da zaustave gradnju ako ona ugrožava spomenik kulture.

Priključenje bespravno izgrađenih objekata na komunalnu infrastrukturu

Što se tiče predloga izmena i dopuna zakona o ozakonjenju objekata koji predviđa mogućnost da građani koji žive u bespravno sagrađenim objektima dobiju pravo da se legalno priključe na struju, vodu, grejanje i gas, Vesić je naveo da će on biti upućen Narodnoj skupštini.

- Predsednik Republike Aleksandar Vučić, zaštitnik građana ali i udruženja građana obratili su se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukure sa zahtevom da se građankama i građanima koji žive u bespravno sagrađenim objektima omogući privremeno priključenje objekata na komunalnu infrastrukturu do rešavanja njihovog zahteva za ozakonjenje - napisao je Vesić na Tviteru i dodao da Ministarstvo prihvata da ova prava jesu osnovna ljudska prava.

Vesić je naveo da se ova izmena neće primenjivati na sve vlasnike bespravnih objekata, već samo na one koji su ovom izgradnjom ili kupovinom stana trajno rešavali svoju stambenu potrebu. Prema njegovim rečima, Ministarstvo će u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona predložiti uredbu kojom će se precizno propisati uslovi za sticanje ovog prava.

Istakao je da će građani koji žive u ovim objektima imati mesec dana od stupanja uredbe na snagu da se prijave za privremeni priključak. Posebno je naglasio da se ovo odnosi samo na one koji žive u tim nekretninama, a ne na poslovne objekte.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;