IZOLACIJA-468X60-BANNER

Energetski pasoši će biti obavezni za sve nove ali i stare zgrade

01.06.2023. | FoNet

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić povodom otvaranja regionalnog stručnog simpozijuma "Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana" rekao je da će sve nove zgrade morati da imaju energetske pasoše, a već izgrađene moraće da nabave sertifikate o energetskoj efikasnosti, prenosi FoNet.

Energetska efikasnost

Sve nove zgrade će morati da imaju energetske pasoše (Foto: Depositphotos)

Vesić je ovom prilikom rekao da Srbija 12 godina ima pravni okvir o ovoj temi, ali da primena nije bila dobra i da su predložene izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji.

Do sada su, kako je naveo, ljudi kupovali "mačku u džaku" i nisu mogli da budu sigurni u troškove koje bi imali u stanu.

Objasnio je da zgrade čiji je vlasnik država moraju u roku od tri godine da dobiju sertifikate o energetskoj efikasnosti, za poslovne zgrade taj rok je pet godina, a 10 godina je rok za stambene zgrade za koje će sertifikate uraditi lokalne samouprave jer bi to za stanare bio veliki trošak.

"To je proces, trajaće, zato smo dali ove rokove", rekao je Vesić i dodao da će posle 10 godina energetski pasoši morati da se obnove.

Istakao je da se na ovaj način potpuno primenjuju direktive Evropske unije.

Vesić je podsetio da će se uvesti obaveza da svi koji grade moraju da dobiju potvrdu izvođača da je građevinski otpad predao ovlaščenom operateru kako bi se sprečio nastanak građevinskih divljih deponija.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;