INFONET-468X60-BANNER

U Istanbulu se gradi najduži podvodni tunel na svetu

17.05.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Novi inženjerski poduhvat u Istanbulu, tunel ispod Bosfora, planiran je da ugosti 1.3 miliona putnika svakog dana počevši od 2028. godine. Ovaj tunel dužine 6.5km spajaće Evropu i Aziju, a navodi se da će biti najduži podvodni tunel na svetu.

Tunel

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Adil Karaismailoğlu, ministar transporta i infrastrukture Turske, održao je prezentaciju 10. maja, kada je otkrio detalje ovog ambicioznog projekta. Veliki Istanbulski tunel biće sazdan od tri nivoa, od kojih će dva biti namenjena za drumski saobraćaj, a jedan za železnicu. Tunel će biti duboko postavljen, 110m ispod površine mora, i imati prečnik od 19m.

Planira se da će tunel povezati tri istanbulska aerodroma - Ataturk, Sabiha Gökčen i Istanbul - kao i devet linija istanbulske metro mreže. Tunel će imati 13 železničkih stanica sa mogućnošću da preveze 70.000 putnika na sat u jednom pravcu. Dodatno, biće povezan sa 11 drugih železničkih linija, što će poboljšati efikasnost Metrobusa, ključnog dela transportne mreže u Istanbulu.

Karaismailoğlu je naglasio da će putovanje železnicom preko Bosfora trajati malo više od 40 minuta i istakao da će broj prelazaka preko Bosfora, sudeći prema procenama, u budućnosti dostići preko 3 miliona dnevno.

Kao dodatak za prelazak Bosfora, u planu je i izgradnja železničke linije visokog kapaciteta koja će prolaziti od zapadnog do istočnog dela Istanbula. Za izgradnju ovog velikog projekta koristi se jedna od najvećih mašina za bušenje tunela na svetu, dugačka 83m i široka 20m.

Ovaj poduhvat predstavlja treći tunelski prelaz preko Bosfora, nakon izgradnje železničkog tunela Marmaray od 3.5km i drumskog tunela Eurasia, dugog 5.4km.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;