INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izmene zakona: Lokacijski uslovi neće moći da se menjaju, biće obavezan dokaz o kretanju otpada i energetski pasoš

20.03.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da prema izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji jednom izdati lokacijski uslovi neće moći da se menjaju tokom same gradnje, dok će informacije o lokaciji moći da izdaju i notari.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ministar Vesić je, kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, razgovarao sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, posebno o odredbama koje se odnose na benefite koje će te izmene doneti lokalnim samoupravama.

Cilj ovih izmena i dopuna Zakona je da se reše svakodnevni problemi u postupanju, ubrza proces izdavanja građevinskih dozvola i postupak učini transparentnijim, objasnio je Vesić.

Rekao je da će investitori ubuduće morati da prilože dokaz o osiguranju eventualne štete trećim licima pre prijave radova, ali i eksplicitne garancije da će platiti popravku eventualne štete na lokalnoj infrastrukturi, koja bi mogla da nastane tokom izgradnje.

Istakao je da će investitori morati da prilože dokaz o kretanju građevinskog otpada kako se ne bi stvarale divlje deponije, i naglasio da će lokalne samouprave imati obavezu da najmanje 70 odsto njihove teritorije bude pokriveno urbanističkim planovima.

Dodao je da je Zakon predvideo katalog braunfild investicija, što će olakšati izgradnju u gradovima i opštinama.

Energetski pasoš će biti obavezan. Ministar je rekao da nove zgrade već imaju pasoš, a starim zgradama se ostavlja rok da ga pribave, i to tri godine za javne zgrade, pet godina za kompanije i 10 godina za stambene zgrade, za koje će troškove snositi jedinice lokalne samouprave.

Prema njegovim rečima, ubrzani proces izdavanja građevinskih dozvola dovešće do povećanja prihoda od doprinosa za građevinsko zemljište, jer će se više graditi, kao i od poreza na imovinu, koji je izvorni prihod lokalnih samouprava, budući da će biti više izgrađenih objekata.

Vesić je takođe rekao da će lokalne samouprave imati i veće prihode od većeg broja priključaka na komunalni sistem, a ukidanje konverzije dovešće do toga da lokalne samouprave dobiju veći prihod jer će se graditi na tim lokacijama.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO, rekao je da je Ministarstvo uvažilo sugestije ove organizacije tokom izrade zakonskih izmena i dopuna, i iskazao zahvalnost Vesiću na tome što je SKGO prepoznao kao važnog partnera, ističući podršku predloženim izmenama.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;