IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Sledi novi porast cena nekretnina? Investitori odlažu projekte

21.02.2023. | Tanjug

Smanjio se broj izdatih građevinskih dozvola, a zbog nepredvidivosti kretanja cena nekretnina na domaćem tržištu veliki broj investitora odlaže početak novih projekata. Agencije za nekretnine veruju da to može doprineti daljem blagom porastu cena u narednih godinu dana.

Cene nekretnina i dalje rastu

Cene nekretnina i dalje rastu (Foto: Pixabay)

Uroš Jovanović, direktor jedne agencije za nekretnine, navodi da je u prethodne dve godine na tržištu zabeležen toliki rast cena da su u pojedinim beogradskim opštinama cene uvećane i za 100 odsto. Prema njegovim rečima, u junu 2020. godine došlo do prvog talasa povećanja cena kao posledica ogromne tražnje, prenosi Tanjug.

"Drugi talas povećanja cena bi mogli vezati za početak 2022. godine koji je uzrokovan ratom u Ukrajini i dolaskom ruskih državljana, s tim da su prema našim ocenama čak i osobe koje dolaze iz Ukrajine, prevashodno, ruske nacionalnosti sa ukrajinskim pasošima", naveo je Jovanović.

On ističe da je broj izdatih građevinskih dozvola, prema poslednjem preseku, u decembru za 20 odsto manji nego ranije zbog velike nepredvidivosti na tržištu.

"Investitori su pauzirali sa gradnjom zato što nisu spremni da na adekvatan način formiraju cenu. Dugoročno, u narednih godinu dana, imaćemo smanjenje ponude u novogradnji, dok još uvek nema indikacija da opada tražnja, koja je prilično zdrava", kaže Jovanović.

Navodi i da ne postoji pravilo u smislu kvadrature koju preferiraju ruski građani, tako da dolaze u obzir kako porodični stanovi, tako i garsonjere. Procentualni skok cena je, kako kaže, teško generalizovati zato što on nije isti na svim gradskim opštinama.

"Tražnja se sa centralnih gradskih opština polako preliva na periferna naselja Braće Jerković, Mirijevo, Karaburma, što je prouzrokovalo povećanje cena u tim naseljima, te su one u odnosu na period od pre dve godine u nekim slučajevima skočile i za 100 odsto. Cena u Mirijevu je pre dve godine iznosila oko 1.000 evra po kvadratu, dok sada ide do 2.000 evra, što nije standard, ali pojedini luksuzni stanovi uspevaju da se prodaju i po toj ceni", rekao je Jovanović Tanjugu.

Dodao je da u poslednjih šest meseci imamo povećanje broja keš kupaca u odnosu na kreditne kupce, što je sasvim normalno, kako kaže, zbog trenutne situacije na finansijskom tržištu gde je zabeležen porast kamatnih stopa i bankarskih marži.

"Od početka ove godine pojavljuje se značajan broj ruskih državljana kao kupci, koji su u prvim talasima u martu prošle godine iznajmljivali stanove. Većina zakupa stanova u kojima su subjekt strani državljani je bio oročen na godinu dana, tako da njma sada počinju da ističu zakupi, a cene koje su plaćali su enormne, i verovatno je da će se oni sada pojaviti na tržištu kao kupci", naveo je Jovanović.

Prisetio se kako je u jednom trenutku prošle godine 15 ruskih državljana čekalo da pogleda jedan stan, dok su vlasnici stanova od slučaja do slučaja menjali cene, te je cena nekada bila i 30 do 50 odsto veća od oglašene.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;