INFONET-468X60-BANNER

BIRN otkriva: Skoro pola miliona kvadrata legalizovano bez zakonskog osnova

11.01.2023. | Beta

Istraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN) ukazalo je da je u Beogradu u poslednjih sedam godina bez jasnog zakonskog osnova ozakonjeno više od 450.000 kvadrata stambenog prostora, odnosno više od 300 objekata.

Legalizacija

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Novinari BIRN-a su koristeći napredne tehnike OSINT-a (istraživanje uz pomoć otvorenih izvora) pretraživali mapu grada i ukrštali podatke sa satelitskog snimka sa podacima iz Katastra, prenosi Beta.

Postoji više od 300 objekata na teritoriji glavnog grada, uglavnom stambenih zgrada većih od hiljadu kvadrata, koji su u potpunosti ili delimično izgrađeni nelegalno nakon satelitskog snimka iz 2015. godine, a zatim ozakonjeni, utvrdio je BIRN nakon višemesečnog istraživanja..

Satelitski snimci pokazuju da ovi objekti nisu postojali ili nisu bili završeni 2015. godine, a neki od njih su delimično ili u potpunosti izgrađeni bez dozvole.

BIRN navodi da, uprkos zakonskoj obavezi, ne postoje javni podaci o tome koja je rešenja za ozakonjenje objekata doneo Sekretarijat za poslove ozakonjenja Grada Beograda, a osim toga, Sekretarijat je ignorisao zahteve BIRN-a da ta rešenja dostavi.

- Koncept zakona iz 2015. godine je bio takav da je država žmurila na sve nelegalne građevine izgrađene pre 2015. godine, a onda 2015. "otvorila oči" i rekla da će (skoro) sve što je do sada bilo "na divlje" sazidano biti legalizovano, a ono što se od sada gradi nelegalno, ne može da se legalizuje, nego mora da se ruši - piše BIRN.

Zakon je propisivao da predmet ozakonjenja može biti nelegalno izgrađeni ili dograđeni objekat (završen, "pod krovom") koji postoji na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda iz 2015. godine.

Lokalne samouprave, koje su bile nadležne za proces ozakonjenja, dobile su satelitski snimak teritorije Srbije iz 2015. godine tek u julu 2016. godine, a neke i kasnije.

- To znači da u prvih osam meseci primene zakona lokalne samouprave nisu imale osnovnu alatku, satelitski snimak, kojim bi utvrdili da li zgrada uopšte može da se ozakoni, tj. da li je bila izgrađena "na vreme" - naveo je BIRN u tekstu i dodao da bez snimka "ceo zakon nije imao smisla".

Dokumentacija do koje je BIRN došao pokazuje da su tokom 2016, 2017. i 2018. godine opštinski građevinski inspektori u više navrata lažno prikazivali stanje na terenu tvrdeći u svojim rešenjima da su izlaskom na lice mesta ustanovili da su zgrade-višespratnice u potpunosti izgrađene neposredno pre stupanja Zakona o ozakonjenju na snagu, odnosno pre novembra 2015, prenosi Beta.

- Dodatno, u svojim rešenjima su pisali i da se te zgrade mogu videti na satelitskom snimku iz 2015. godine - ističe BIRN.

U više navrata je Ustavni sud proglašavao neustavnim delove zakona o ozakonjenju. Poslednji put se to dogodilo u novembru 2022, kada je neustavnim proglasio "rok trajanja" legalizacije od pet godina, odnosno do novembra 2023. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;