IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Skoro 3 miliona evra za turbo kružni tok u Novom Sadu

07.12.2022. | Dnevnik

Na uglu Fruškogorske ulice i Bulevara cara Lazara u Novom Sadu gradiće se turbo kružna raskrsnica. Predviđeno je da radovi traju 9 meseci, a  njihova vrednost biće preko 336 miliona dinara sa PDV-om, odnosno više od 2,8 miliona evra.

Turbo kružna raskrsnica

Ilustracija - Turbo kružna raskrsnica (Foto: Printscreen/YouTube/Brian Moore)

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije nedavno je odabrala izvođače – novosadske firme "Put-invest", "Montop pro", "Energotehnika – Južna Bačka" i "Tecton geosystems". Reč je zajedničkoj investiciji Grada i Pokrajine, a radovi bi mogli da počnu do kraja godine, navodi Dnevnik.

Još 2016. godine pojavila se ideja o rekonstrukciji raskrsnice kod Spensa i Univerziteta i njenom pretvaranju u kružni tok, a istražni radovi i geotehnička dokumentacija završeni su 2017. Svojevremeno je bilo predloga da u centru raskrsnice bude fontana s audio-vizuelnim efektima, po ugledu na muzičku fontanu na Slaviji, ali se od toga odustalo. Iako u tenderskoj dokumentaciji nije navedeno kako će ostrvo kružnog toka biti uređeno, pretpostavlja se da će tu biti postavljen spomenik, najverovatnije Nikoli Tesli.

Kako prenosi portal Dnevnik, projektanti firme "MHM-projekt" predvideli su turbo kružnu raskrsnicu bez denivelisanog pravca na Bulevaru cara Lazara, što će uz ukidanje semafora ubrzati saobraćaj i obezbediti nesmetan protok vozila u pravcima ukrštanja.

"Predložena turbo kružna raskrsnica je višetračna spiralna raskrsnica, na kojoj su saobraćajni tokovi međusobno fizički odvojeni, što se postiže ’zaobljenim’ ivičnjacima, koji sprečavaju preplitanje vozila kako na ulivu i izlivu, tako i pri kretanju kroz sam kružni tok", navodi se u tehničkom opisu.

Na Bulevaru cara Lazara su u oba prilazna smera projektovane po tri trake širine 3m, pre i posle kružnog toka, dok su u Fruškogorskoj ulici, na početku deonice, čija je rekonstrukcija planirana, zadržane dve trake, po jedna za svaki smer, koje će pre pešačkog prelaza kod Naučno-tehnološkog parka (NTP) biti odvojene ostrvima. Tu saobraćajnicu čine dva odvojena kolovoza u pravcu sever–jug širine 4,5m (uliv i izliv iz kružnog toka) i direktno desno odvajanje iste širine – bajpas ka Кeju žrtava racije. Кolovoz će od staza, čija je rekonstrukcija planirana, biti odvojen zelenim površinama sa višegodišnjim drvećem, s tim što će na delu otvaranja dodatne trake za skretanje ka "Promenadi" i delu korigovanih staza ispred NTP-a nekoliko stabala biti uklonjeno.

U okviru radova doći će do izmeštanja i rekonstrukcije komunalne infrastrukture, a predviđeno je i postavljanje nove javne rasvete.

Turbo kružne raskrsnice razvijene se u Holandiji 2000. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;