INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Skoro 3 miliona evra za turbo kružni tok u Novom Sadu

07.12.2022. | Dnevnik

Na uglu Fruškogorske ulice i Bulevara cara Lazara u Novom Sadu gradiće se turbo kružna raskrsnica. Predviđeno je da radovi traju 9 meseci, a  njihova vrednost biće preko 336 miliona dinara sa PDV-om, odnosno više od 2,8 miliona evra.

Turbo kružna raskrsnica

Ilustracija - Turbo kružna raskrsnica (Foto: Printscreen/YouTube/Brian Moore)

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije nedavno je odabrala izvođače – novosadske firme "Put-invest", "Montop pro", "Energotehnika – Južna Bačka" i "Tecton geosystems". Reč je zajedničkoj investiciji Grada i Pokrajine, a radovi bi mogli da počnu do kraja godine, navodi Dnevnik.

Još 2016. godine pojavila se ideja o rekonstrukciji raskrsnice kod Spensa i Univerziteta i njenom pretvaranju u kružni tok, a istražni radovi i geotehnička dokumentacija završeni su 2017. Svojevremeno je bilo predloga da u centru raskrsnice bude fontana s audio-vizuelnim efektima, po ugledu na muzičku fontanu na Slaviji, ali se od toga odustalo. Iako u tenderskoj dokumentaciji nije navedeno kako će ostrvo kružnog toka biti uređeno, pretpostavlja se da će tu biti postavljen spomenik, najverovatnije Nikoli Tesli.

Kako prenosi portal Dnevnik, projektanti firme "MHM-projekt" predvideli su turbo kružnu raskrsnicu bez denivelisanog pravca na Bulevaru cara Lazara, što će uz ukidanje semafora ubrzati saobraćaj i obezbediti nesmetan protok vozila u pravcima ukrštanja.

"Predložena turbo kružna raskrsnica je višetračna spiralna raskrsnica, na kojoj su saobraćajni tokovi međusobno fizički odvojeni, što se postiže ’zaobljenim’ ivičnjacima, koji sprečavaju preplitanje vozila kako na ulivu i izlivu, tako i pri kretanju kroz sam kružni tok", navodi se u tehničkom opisu.

Na Bulevaru cara Lazara su u oba prilazna smera projektovane po tri trake širine 3m, pre i posle kružnog toka, dok su u Fruškogorskoj ulici, na početku deonice, čija je rekonstrukcija planirana, zadržane dve trake, po jedna za svaki smer, koje će pre pešačkog prelaza kod Naučno-tehnološkog parka (NTP) biti odvojene ostrvima. Tu saobraćajnicu čine dva odvojena kolovoza u pravcu sever–jug širine 4,5m (uliv i izliv iz kružnog toka) i direktno desno odvajanje iste širine – bajpas ka Кeju žrtava racije. Кolovoz će od staza, čija je rekonstrukcija planirana, biti odvojen zelenim površinama sa višegodišnjim drvećem, s tim što će na delu otvaranja dodatne trake za skretanje ka "Promenadi" i delu korigovanih staza ispred NTP-a nekoliko stabala biti uklonjeno.

U okviru radova doći će do izmeštanja i rekonstrukcije komunalne infrastrukture, a predviđeno je i postavljanje nove javne rasvete.

Turbo kružne raskrsnice razvijene se u Holandiji 2000. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;