INFONET-468X60-BANNER

Srbija ulaže 200 milijardi dinara u puteve i pruge sledeće godine

24.11.2022. | Novosti

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će naredne godine raspolagati najvećim budžetom za kapitalne investicije. Za infrastrukturne projekte ovog ministarstva predviđeno je čak 200 milijardi dinara predlogom Zakona o budžetu za 2023. godinu. Najviše novca, četvrtina tog iznosa, trebalo bi da se uloži u izgradnju deonice Moravskog koridora Pojate - Preljina. Reč je o 50,6 milijardi dinara, prenose Novosti.

Auto-put

Ilustracija (Foto: PIxabay)

Iz državne kase bi na sve kapitalne projekte trebalo da se potroši oko 427 milijardi dinara.

Drugi po vrednosti je plan rekonstrukcije mađarsko-srpske železnice. Sledeće godine bi u produžetak brze pruge trebalo da se uloži 25 milijardi dinara. Nastavak radova na auto-putu "Miloš Veliki" trebalo bi da odnese oko 19,3 milijarde dinara. Reč je o deonici "Preljina - Požega.

Za izgradnju saobraćajnice Šabac - Loznica nadležni su odvojili 13,3 milijarde dinara. Skoro isto toliko novca je odvojeno i za Projekat izgradnje komunalne, kanalizacione infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji.

Izgradnja beogradske obilaznice u delu od mosta preko reke Save kod Ostružnice do Bubanj potoka, a reč je o sektorima 4, 5 i 6, koštaće dogodine 11,2 milijarde dinara. 10,6 milijardi dinara biće utrošeno na brzu saobraćajnicu Novi Sad - Ruma. Brza saobraćajnica od petlje Požarevac do Golupca će se raditi do iznosa od 9,3 milijarde dinara. Nastavlja se gradnja auto-puta Beograd - Sarajevo. Naredne godine će se u ovaj poduhvat uložiti nepunih devet milijardi dinara, navode Novosti.

Zaista je veliki broj kapitalnih saobraćajnih i infrastrukturnih projekata. Tu je i izgradnja brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca. Za to su planirane 5,4 milijarde dinara. Izgradnja novog mosta preko reke Save u Beogradu će sledeće godine budžet koštati 4,4 milijarde dinara. Skoro identičan iznos je planiran i za rekonstrukciju železničke pruge Niš - Dimitrovgrad.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;