IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Narodna biblioteka Srbije imaće multifunkcionalni izložbeni prostor i veći depo

13.09.2022. | eKapija

Izgradnja novog depoa Narodne biblioteke Srbije predviđena je na istoj parceli na kojoj se nalazi i biblioteka na njenom zapadnom delu, a njena površina iznosi 11.731m2. Urbanistički projekat za izgradnju/proširenje depoa Narodne bublioteke Srbije izradio je biro PC Art iz Beograda.

Proširenje depoa Narodne biblioteke

Projekat za izgradnju/proširenje depoa Narodne bublioteke Srbije (Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/PC Art)

- Prostor koji je predviđen za izgradnju novog depoa je određen postojećim objektom Narodne biblioteke Srbije sa istočne strane, Skerlićevom ulicom sa južne strane, Nebojšinom ulicom sa zapadne strane i svetosavskim platoom sa severne strane. Predmetni prostor je delimično zauzet parternim uređenjem, koje čine betonske kaskade sa žardinjerama i nekoliko armiranobetonskih stepeništa popločanih kamenom, koje je neophodno ukloniti kako bi se sprovela nova gradnja - navodi se u urbanističkom projektu.

Isitče se da je koncept proširenja postojećeg depoa zgrade Narodne biblioteke je zasnovan na mimikričnom stavu i poštovanju arhitekture zaštićenog objekta, prenosi eKapija.

- Novi objekat je gotovo u potpunosti ukopan i usklađen sa topografijom i nivelacijama okolnog partera. Arhitekturu objekta čini forma zatravljenog postamenta, čija gornja regulacija proističe iz nivelete partera biblioteke, dok je prema Nebojšinoj ulici formirana vitoperna škarpa koja prati njen nagib. Škarpa je otklonjena prema Nebojšinoj ulici u odnosu na paralelni pravac škarpe koja postoji u parternom rešenju platoa ispred Hrama Svetog Save (arh. Branislava Mitrovića i arh. Dejana Miljkovića), čime zadržava karakter postamenta koji su autori prethodno pretpostavili kao smernicu artikulacije zapadne strane svetosavskog platoa. Glavni pristup objektu je iz Skerlićeve ulice na mestu pristupnog platoa koji je određen kotom službenog ulaza u biblioteku na nivou niskog prizemlja - navedeno je u urbanističkom projektu.

Tri osnovne prostorno-funkcionalne celine čine Strukturu proširenja depo: multifunkcionalni izložbeni prostor sa pratećim prostorijama, kancelarijski blok i prostori depoa. Objekat se sastoji iz četiri podzemna nivoa, piše eKapija.

Multifunkcionalni izložbeni prostor sa pratećim sadržajima predviđen je na prostoru površine oko 1.000m2.

- U Narodnoj biblioteci Srbije postoji depo za smeštaj knjižne građe površine 11.000m2, koji se prostire na 4 etaže. Predviđeno je da proširenje depoa sa postojećim depoima čini jednu funkcionalnu celinu.

U okviru proširenja postojećeg depoa planirana je ugradnja liftova za transport knjiga i druge bibliotečke građe.

Projekat za izgradnju/proširenje depoa biće na javnoj prezentaciji do 23. septembra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...

;