INFONET-468X60-BANNER

Danas počinju radovi na izgradnji nove glavne železničke stanice

08.08.2022. | Novosti

Radovi na "Prokopu" počeli pre punih 45 godina. Iako nezavršena, ova železnička stanica je u međuvremenu postala glavna - stanica "Beograd centar".

Prokop

Prokop (Foto: Urbanistički centar doo Beograd)

Ponovo kreću radovi i očekuje se da će stanična zgrada biti gotova za godinu i po, a čitav kompleks i pristupne saobraćajnice - koju godinu kasnije.

Zgrada će imati 5.650 kvadratnih metara, a vrednost radova se procenjuje na 1,77 milijardi dinara. Partner države u ovom poduhvatu je kompanija "Rejlvej siti". Država ulaže zemljište i omogućava gradnju na već izgrađenim objektima i svim parcelama u svom vlasništvu na železničkoj stanici. Zauzvrat privatni partner gradi staničnu zgradu, komercijalne sadržaje i parkinge. Nadležni očekuju da će projekat potpuno promeniti ovaj deo grada, prenose Novosti.

- Vraćamo železnicu na saobraćajnu mapu ove zemlje i za Grad Beograd će biti jedan trijumf izgradnja ove železničke stanice - poručio je nedavno ministar građevinarstva Tomislav Momirović.

- Ne radi se ovde samo o glavnoj železničkoj stanici, već i o razvoju potpuno novog dela Beograda i velikim investicijama koje će pratiti glavnu železničku stanicu i razvoju potpuno novog urbanog centra. Širimo Beograd, investiramo u nove sadržaje. Polako, posle 50 godina velikih planova i nekoliko godina zaista napornog rada, počinjemo da gradimo železničku stanicu koja će biti jedna od najlepših u Evropi. Počinjemo sa radovima na izgradnji stanične zgrade "Prokop". Nakon kompletne izgradnje železničke stanice, a tu govorimo o periodu kraćem od godinu i po dana, formiraće se novi poslovni i rezidencijalni centar u samom centru Beograda, istakao je ministar.

Završena je faza 1 i međufaza projekta izgradnje železničke stanice "Beograd centar".

- Rekonstruisani su saobraćajni, građevinski i elektrotehnički infrastrukturni kapaciteti za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova, preciziraju u Ministarstvu građevinarstva.

- Obezbeđeni su uslovi za organizaciju putničkog saobraćaja na teritoriji beogradskog železničkog čvora. Trenutno je u realizaciji faza 2 projekta, koja je, radi lakšeg sprovođenja, podeljena u tri etape. U toku su finalni radovi na izvođenju prve etape koja predviđa postavljanje kompletne ploče, za šta je iz budžeta Srbije izdvojeno oko 11 miliona evra. Završetak prve etape je u avgustu. Druga etapa obuhvata projektovanje kapaciteta staničnog kompleksa "Beograd centar" ispod centralnog dela ploče koji u svom sastavu ima sve službene i tehničke sadržaje kao i servisne funkcije za putnike koji pristupaju stanici sa donjeg staničnog trga.

U pitanju su poslovi na izgradnji prvog i drugog staničnog koloseka sa pripadajućom kontaktnom mrežom i peronom, fasade, zidovi i instalacije u prostorijama ispod centralne ploče, sa uređenjem i opremanjem unutrašnjeg prostora sa svim objektima uključujući i prostore prvog staničnog perona.

- Novac za prilagođavanje tehničke dokumentacije i izvođenje radova u vrednosti od oko 25 miliona obezbeđen je u okviru Projekta modernizacija železničkog sektora - prva faza, koji se finansira sredstvima Svetske banke i Francuske agencije za razvoj, kažu u Ministarstvu.

- Početak radova ispod dela ploče se očekuje sredinom sledeće godine i planirano je da traju godinu i po dana. Treća etapa obuhvata zajedničku izgradnju stanične zgrade sa drugim komercijalnim sadržajima. Dosadašnji radovi, kao i radovi u okviru prve i druge etape izvode se prema tehničkoj dokumentaciji koju je izradio Saobraćajni institut CIP, prenose Novosti.

Radovi koje izvodi strateteški partner izvodiće se po projektu koji je izradio konzorcijum firmi na čelu sa "PFB dizajn".

Srbija se krajem 2012. godine zadužila oko 25 miliona evra kako bi se nastavili radovi. Zajam nam je dao kuvajtski Fond za arapski ekonomski razvoj. Najavljivano je da će se od istog investitora tražiti pozajmica i za gradnju stanične zgrade, ali se, ipak, našao zainteresovani privatni partner.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;