INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kompanija Wienerberger uručila nagrade za inovativna arhitektonska rešenja od opeke

17.06.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija Wienerberger po deseti, jubilarni put, nagradila je izuzetne projekte izgradnje od cigle iz celog sveta, prestižnom i internacionalno priznatom arhitektonskom nagradom Brick Award, birajući između 50 nominovanih projekata u pet kategorija. Nagrađena rešenja predstavljaju moderne i inovativne koncepte u kojima se vešto i jedinstveno koristila cigla, i koja su u okvirima estetike, forme i dizajna projekata kombinovala funkcionalnost, održivost i energetsku efikasnost.

Heimo Scheuch, CEO Wienerberger kompanije  i Tina Gregorič, M.Arh. i član žirija

Heimo Scheuch, CEO Wienerberger kompanije i Tina Gregorič, M.Arh. član žirija (Foto: Wienerberger)

Svečanoj ceremoniji Brick Award 22 prisustvovali su renomirani stručnjaci iz oblasti arhitekture, predstavnici Wienerberger kompanije, kao i arhitekti studija Revolution Architects, Jugoslav Jugović i Marijana Milošević.

U 2022. godini, nominovano je ukupno 50 projekata u pet kategorija: Osećajte se kao kod kuće (8), Deljenje javnog prostora (13), Zajednički život (12), Zajednički rad (8) i Inovativni koncepti gradnje (9).

Dobitnik Velike nagrade (Grand Prize) u kategoriji "Deljenje javnog prostora" je "Carski muzej peći u Jingdeženu", od strane arhitektonskog studija Zhu Pei u Pekingu. U kategoriji "Zajednički život" nagrada je pripala projektu "88 stanova + 1 moloprodajni prostor u Rue Danton" arhitekata Avenier Cornejo Architectes iz Francuske, dok je za kategoriju "Zajednički rad" nagradu dobilo rešenje "2226 Emmenweid" arhitektonskog studija Baumschlager Eberle Architekten iz Ciriha.

Dobitnik Velike nagrade "Carski muzej peći u Jingdeženu" (Foto: Schranimage / Studio Zhu Pei)

Nagrada u kategoriji "Osećajte se kao kod kuće" otišla je u ruke arhitektonskog studija Natura Futura iz Ekvadora za idejno rešenje "The House that inhabits (Productive Urban Living)", dok je arhitektonski studio Neri&Hu Design and Research Office iz Šangaja odneo pobedu u kategoriji "Inovativni koncepti gradnje" projektom "The Brick Wall (Tsingpu Iangzhou Retreat)".

Proces selekcije bio je fokusiran na određene specifične kriterijume i pet kategorija, od kojih je najvažniji onaj da se značajan deo projekta mora sastojati od glinenih građevinskih materijala, poput glinenih blokova, opeke za oblaganje od gline, opeke za popločavanje od gline, glinenog crepa ili glinenih fasadnih panela. Veliki značaj dat je i činjenici da su ovi projekti dorasli novim potražnjama i legalnim okvirima kulture ekološkog građenja, energetski efikasne gradnje, kao i očuvanju istorijskih spomenika.  

Skoro dve decenije kompanija Wienerberger organizuje internacionalnu dodelu nagrade za izuzetna arhitektonska rešenja na kojima je korišćena opeka. Prestižna nagrada Brick Award, međunarodno je priznata arhitektonska nagrada u organizaciji kompanije Wienerberger i prvi put je uručena 2004. godine, sa ciljem da istakne značaj prirodnog materijala od opeke i neguje arhitektonska rešenja koja na inovativan i moderan način koriste ovaj materijal.

Kao i u prethodnim izdanjima konkursa, kompanija Wienerberger izdala je posebno štampano izdanje Brick Book 22, u kom se nalaze svih 50 nominovanih projekata za 2022. godinu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;