PRIJAVA-468X60-BANNER

Sava centar dobija energetski efikasniju staklenu fasadu

13.06.2022. | Novosti

Radovi na rekonstrukciji "Sava centra" su u toku. Na red je došla zamena dotrajale saklene fasade novom, energetski efikasnijom.

Budući izgled

Budući izgled "Sava centra" (Foto: Delta holding)

"Sava centar" je jedan od simbola Beograda i životno delo arhitekte Stojana Maksimovića. Ponovo će zasijati starim sjajem do kraja 2023. godine, posle investicije kompanije "Delta holding", koja će dostići čak 80 miliona evra.

Rekonstrukcija zdanja na Novom Beogradu započeta je u decembru prošle godine - priča za "Novosti" izvršna direktorka "Sava centra" Kristina Mirosavljević. - Završeni su radovi na peskarenju betonske fasade, demontaži staklene fasade i sanaciji čelične krovne konstrukcije. U toku ove faze radova trenutno radimo na montaži novog staklenog pokrivača, veličine 7.000 kvadrata, dok nas na leto očekuje nastavak sanacije betonskih površina, kao i izvođenje radova na hidroizolaciji i termoizolaciji krova i površina na terasama.

- Više od 1.000 radnika različitih znanja i sposobnosti biće uposleno tokom trajanja radova - ističe ona o doaje da se radi o veoma intenzivnim radovima, a gotovo svakodnevno angažovano je više desetina različitih mašina.

Nakon rekonstrukcije biće jasno odvojene poslovno-komercijalna i kongresno-kulturna zona, što će biti i najveća promena.

- U unutrašnjosti će postojati prostori koje zadržavamo u celosti, zatim oni u kojima se prepliće staro i novo, a na samom kraju otvorila se mogućnost i za potpuno nove delove ovog zdanja - kaže Mirosavljevićeva za Novosti.

- Tu se pre svega misli na novu komercijalnu zonu na mestu nekadašnjih tehničkih prostorija u niskom prizemlju, veći kapacitet Velike dvorane i novu banket salu na mestu otvorenog restorana. Od novih prostora, posebno ističemo nesvakidašnju zelenu oazu - atrijum, koji će upotpuniti povezanost između objekata A i B.

Podsetimo, izgradnja ovog impozantnog zdanja trajala je od 1976. do 1979. godine. Kongresni centar "Sava" ima najveću salu za publiku u Srbiji, sa blizu 4.000 mesta. Kao jedan od najvećih bisera prestonice, prošle godine je dobio status kulturnog dobra od velikog značaja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;