IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grad Beograd dozvoliće izmene cena radova zbog poskupljenja sirovina u građevinarstvu

19.05.2022. | Beoinfo

Rešavanje problema u realizaciji ugovora o izvođenju radova između Grada Beograda i izvođača radova nastalih zbog promena cena na tržištu biće lakše zahvaljujući zaključku koji je doneo zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Povećanje troškova izgradnje neće snositi samo izvođač

Povećanje troškova izgradnje neće snositi samo izvođači (Foto: Pixabay)

Ovim zaključkom daje se mogućnost gradskim sekretarijatima i preduzećima čiji je osnivač Grad Beograd da u cilju obračuna razlike ugovorene cene radova primene formule koje sadrže parametre usklađene sa trenutnom situacijom na tržištu, prenosi Beoinfo.

– Poremećaji na svetskom tržištu i nagli rast cena čelika, betona kao i drugog repromaterijala doveo je kompanije koje imaju zaključene ugovore sa Beogradom u veoma tešku situaciju zbog koje ne mogu da završe započete poslove, pa čak i na ivicu opstanka. Zato sam preduzeo mere iz nadležnosti koje ima Grad Beograd da se donošenjem ovog zaključka stvore uslovi za završetak započetih objekata i to u roku koji je definisan ugovorom, kao i da realno povećane troškove izgradnje ne snosi samo izvođač. Realno povećanje troškova izračunavaće se prema formuli koju je usvojio Grad Beograd – rekao je Vesić.

Naglasio je da se ovim zaključkom eliminišu razlozi da izvođač zbog značajno povećanih troškova izgradnje u odnosu na period kada je zaključen ugovor zahteva raskid ugovora, u kom slučaju bi se morao ponoviti postupak javne nabavke za preostale radove. To ne bi dovelo samo do značajnog produženja rokova završetka ugovorenih radova nego i još većih cena u odnosu na ugovorene, s obzirom na promene na tržištu.

– Odlukom koja je doneta ne omogućavamo samo da se objekti čiju izgradnju finansira Grad blagovremeno stave u upotrebu i daju na korišćenje građanima kojima su i namenjeni, već se istovremeno obezbeđuju uslovi za stabilnost u građevinskom sektoru na teritoriji Beograda – naveo je Vesić i dodao da je važno da se zaštite naše građevinske kompanije jer su one pokretač rasta bruto domaćeg proizvoda i da bi njihovo urušavanje imalo nesagledive posledice po privredu.

Zaključak je donet u skladu i u granicama Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o javnim nabavkama. Vesić je rekao da su ovakve i slične mere već preduzele mnoge evropske zemlje i njihovi gradovi, prenosi Beoinfo.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;