INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Luka Novi Sad biće jedan od najvećih kontejnerskih terminala u Evropi

13.05.2022. | Dnevnik

Početku izgradnje novog vertikalnog keja, kontejnerskog terminala i silosa za žitarice u Luci Novi Sad prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Novi Sad (Foto: Pixabay)

Simbolično je postavljena vremenska kapsula sa porukama koja je integrisana u betonski element koji će biti korišćen u izgradnji vertikalnog keja, prenosi Dnevnik.

Ovom prilikom istaknuto je da danas brodovi koji pristaju u Luku Novi Sad to čine uz obalu, a novom investicijom biće moguće da brodovi pristaju direktno uz nivo keja.

Direktor "DP World" Novi Sad Klaudio Negreanu je rekao da je "DP Novi Sad" jedini lučki operater koji je odnedavno osposobljen da prevozi robu u kontejnerima, tako da će novi terminal ujedno biti i skladište za kontejnere. Takođe, biće omogućeno da se kontejneri pakuju i odmah  postavljaju na kamion ili na voz, jer će posle mnogo godina biti obnovljena pruga koja prolazi kroz Luku.

- Ovo je velika investicija u infrastrukturu našeg grada i države koja će poboljšati naše privredne kapcitete i omogućiti lakši transport robe iz Novog Sada ka svim destinacijama. Drago mi je što u ovim izazovnim vremenima kompaniji "DP World" ne opada poslovna aktivnost. Oni plaćaju porez, a mi od tog novca gradimo vrtiće i asfaltiramo ulice, zaposleni dobijaju plate, sve je veoma povezano, istakao je Miloš Vučević.

- Koridor 7 postaje sve značajniji za ekonomiju i turizam, a kako čujem ovde od nadležnih izbalansiran je odnos uvoza i izvoza, čemu doprinose dobra pozicija Novog Sada i ova snažna poljoprivredna regija, dodao je on.

Ministar Momirović istakao je da je ulaganje u Luku Novi Sad u interesu privrede Srbije, kao i saradnja sa kompanijom "DP World" koja se obavezala da uloži 30 miliona evra u razvoj Luke, izveštava Dnevnik.

- Za dve godine ovde ćemo imati jedan od najvećih kontejnerskih terminala u Evropi i biće izgrađeno devet silosa kapaciteta 40.000 kubnih metara. Spremili smo više od pola milijarde evra investicija u rečnu infrastrukturu, tako da ćemo ulagati u Bogojevo, Sremsku Mitrovicu, Prahovo i Beograd. Ovo je još jedan dokaz da je Srbija poželjno mesto za ulaganje svetskih kompanija – naglasio je Momirović.

Ovo će biti najveći radovi u istoriji Luke Novi Sad, a deo su ukupnih investicija "DP World" Novi Sad. Ta kompanija kupila je novi kran, novu mehanizaciju za utovar robe, brod Albatros koji je doprineo većoj bezbednosti i brzini uplovljavanja barži u luku, a izgradila je i putnički terminal za Novi Sad u koji je uloženo više od 500.000 evra.

- Dunav je najvažnija reka za transport u Evropi i zato ulažemo sredstva u nove sadržaje u Luci Novi Sad kako bismo je učinili najvažnijim terminalom na Dunavu, što je od velikog značaja za srpsko tržište, ali i za širi region - izjavio je Klaudio Negreanu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;