INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinski projekti širom sveta ugroženi zbog nestašice materijala, a kakvo je stanje u Srbiji?

28.03.2022. | RTS

Nemačka privreda trpi posledice sankcija uvedenih Rusiji. Pored nedostatka ulja, brašna i testenina, nestašica je eksera i šrafova. Pojedini građevinski projekti su obustavljeni zbog povećanja cena materijala. Graditelji u Srbiji za sada ne planiraju prekide radova, ali su nove investicije neizvesne.

Gradilište

Mnogo zemalja prijavljuje nestašicu građevinskog materijala (Foto: Pixabay)

Sankcije Rusiji vratile su se Nemačkoj kao bumerang. Zaustavljene su isporuke eksera i šrafova, pa su radovi na brojnim gradilištima dovedeni u pitanje. Situaciju komplikuju i sve više cene armature, čelika, bitumena, aluminijuma...

"Mnogi građevinski izvođači pokušavaju da skok cena prebace na nalagodavce odnosno firme koje su ih unajmile. To ne ide tako lako, pa se mnoge građevinske firme pitaju da li će zbog naglog skoka cena sirovina biti prinuđene da zaustave neke projekte ili da odu u bankrot jer neće moći da isfinansiraju manjak u finansiranju u izgradnji nekog projekta", kaže  dopisnik RTS-a iz Nemačke Nenad Radičević.

U Srbiji se radovi na velikim infrastrukturnim projektima za sada obavljaju nesmetano, ali su troškovi daleko veći od planiranih.

"Mi smo firma koja se bavi izgradnjom puteva i osnovne komponente koje se koriste za pravljenje asfalta su naftni derivati - bitumen, nafta, mazut... Nestašice nema, stabilno je snabdevanje, ali cene su povećane. Imamo problema sa povećanjem cene metala koja je drastično porasla", ističe direktor "Puteva Užice" Vladan Stamenić.

Građevinari u Srbiji kažu da je nemoguće predvideti koliko će ih gradnja koštati zbog gotovo svakodnevnog poskupljenja građevinskog materijala.

Kako se u domaćim kompanijama proizvodi samo četvrtina onoga što je potrebno za zidanje, građevinska industrija je visoko zavisna od uvoza.

"Aktuelana gradilišta ne mogu da budu završena samo sa materijalima koji se proizvode u Srbiji. Biće kašnjenja u završetku radova i objekata i sasvim izvesno će to uticati na krajnju cenu prema kupcima. Na primer, mi imamo u Srbiji jedan pogon za proizvodnju armature koji proizvede 10.000 tona armature mesečno, a potrebe u ovom trenutnku su između 50.000 i 60.000 tona", objašnjava direktorka projekta "Novi Dorćol" Dušica Gaković.

Tokom prošle godine Srbija je za građevinsku i metalsku industriju više izvezla nego što je uvezla kablova, ploča i limova, ali je zato daleko više u inostranstvu kupovala nego što je prodavala žice od bakra, čelične konstrukcije, zidarske opeke, eksere, vijke, navrtke, proizvode od mineralnih materijala, cement...

"Kada govorimo o određenim materijalima za građevinsku industriju u Srbiji, to generalno nije visoka tehnologija, može se tržište Srbije prilagoditi, da ono krene sa proizvodnjom. Kapacitet imamo, kao što smo imali kapacitete u hemijskoj proizvodnji kada je bila pandemija, ali je činjenica da je to jako teško uraditi u kratkom roku", kaže Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

Ističe da će, u zavisnosti od procena koliko će kriza trajati, verovatno biti doneta odluka da dođe do određene preorijentacije proizvodnje.

Građevinska i metalska industrija su gotovo svuda u svetu zavisne od uvoza sirovina. Rusija je, na primer, veliki izvoznik aluminijuma, ali je za petinu svoje proizvodnje koristila rude iz Australije. Zbog sukoba u Ukraijini ova zemlja je zabranila izvoz glinice u Rusiju.

Kakvo je stanje u građevinskoj industriji Crne Gore pročitajte ovde.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;