INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Poskupljenje sirovina ugrožava građevinsku industriju u Crnoj Gori

24.03.2022. | Aktuelno

Juče je održan sastanak predsednice Privredne komore Crne Gore Nine Drakić i privrednika sa predstavnicima Ministarstva finansija i socijalnog staranja u čijoj su nadležnosti politike javnih nabavki. Zaključeno je da mogućnosti izmena iznosa ugovora zaključenih po tenderima postoje i stoje na raspolaganju naručiocima kao njihovo zakonsko ovlašćenje iz Zakona o javnim nabavkama.

Građevinska industrija trpi velike posledice zbog poskupljenja sirovina

Građevinska industrija trpi velike posledice zbog poskupljenja sirovina (Foto: Pixabay)

Poremećaji na tržištu koje je uzrokovalo poskupljenje gotovo svih građevinskih materijala, goriva, maziva i drugih resursa u lancu izvođenja građevinskih radova i usluga, ogromni su i već danas se ne mogu ni kontrolisati niti predvideti - ocena je prisutnih privrednika iz oblasti građevinarstva.

Privredna komora CG ističe da postoje i nerealizovani ugovori zaključeni u prethodnom periodu, koji datiraju i 3-5 godina, čiji se radovi iz objektivnih okolnosti nisu mogli završiti, i gde odgovornost nije na strani privrednika, odnosno ponuđača. Takođe, oni su zaključeni po ranijem Zakonu o javnim nabavkama, koji nije prepoznavao institut izmene ugovora o javnoj nabavci do iznosa od 20%, i na taj način ovi izvođači bili bi dovedeni u neravnopravan položaj.

Moguće rešenje je donošenje lex specialisa kojim bi se rešila sporna pitanja kada poremećaji iznose preko 20%, ali je za takav model potrebno uključivanje Vlade i Skupštine. Za takvu odluku izvršne vlasti postoji podrška Privredne komore, koja je spremna da aktivno participira u svakoj fazi donošenja adekvatnih rešenja.

Pored toga, razmatrano je i pitanje potencijalnog raskida ugovora, što je ocenjeno kao veoma rizično rešenje i sa aspekta ponuđača, ali i sa aspekta realizacije razvojnih politika države kao naručioca.

Saopšteno je da su privrednici apostrofirali težak i nepovoljan položaj u kojem su se našli, te gubitke koji se mere milionima evra, zbog kojih je ugroženo očuvanje radnih mesta i opstanak pojedinih kompanija. Sagovornici su se saglasili da je privredna aktivnost ovih kompanija jedan od osnova daljeg ekonomskog rasta, a da bi raskid ugovora i započinjanje novog procesa javnih nabavki po višestruko višim cenama bio ozbiljan izazov za razvojne politike i nastavak započetih investicija.

Privredna komora će preko nadležnog Odbora udruženja organizovati novi sastanak na kom će privrednici detaljnije istaći svoje zahteve i predloge za prevazilaženje očigledno teške tržišne pozicije koja je uzrokovana okolnostima koje privreda nije mogla predvideti.

Pored predstavnika kompanija iz ove oblasti, sastanku su prisustvovali i predstavnici Uprave javnih radova i Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;