PRIJAVA-468X60-BANNER

Poskupljenje sirovina ugrožava građevinsku industriju u Crnoj Gori

24.03.2022. | Aktuelno

Juče je održan sastanak predsednice Privredne komore Crne Gore Nine Drakić i privrednika sa predstavnicima Ministarstva finansija i socijalnog staranja u čijoj su nadležnosti politike javnih nabavki. Zaključeno je da mogućnosti izmena iznosa ugovora zaključenih po tenderima postoje i stoje na raspolaganju naručiocima kao njihovo zakonsko ovlašćenje iz Zakona o javnim nabavkama.

Građevinska industrija trpi velike posledice zbog poskupljenja sirovina

Građevinska industrija trpi velike posledice zbog poskupljenja sirovina (Foto: Pixabay)

Poremećaji na tržištu koje je uzrokovalo poskupljenje gotovo svih građevinskih materijala, goriva, maziva i drugih resursa u lancu izvođenja građevinskih radova i usluga, ogromni su i već danas se ne mogu ni kontrolisati niti predvideti - ocena je prisutnih privrednika iz oblasti građevinarstva.

Privredna komora CG ističe da postoje i nerealizovani ugovori zaključeni u prethodnom periodu, koji datiraju i 3-5 godina, čiji se radovi iz objektivnih okolnosti nisu mogli završiti, i gde odgovornost nije na strani privrednika, odnosno ponuđača. Takođe, oni su zaključeni po ranijem Zakonu o javnim nabavkama, koji nije prepoznavao institut izmene ugovora o javnoj nabavci do iznosa od 20%, i na taj način ovi izvođači bili bi dovedeni u neravnopravan položaj.

Moguće rešenje je donošenje lex specialisa kojim bi se rešila sporna pitanja kada poremećaji iznose preko 20%, ali je za takav model potrebno uključivanje Vlade i Skupštine. Za takvu odluku izvršne vlasti postoji podrška Privredne komore, koja je spremna da aktivno participira u svakoj fazi donošenja adekvatnih rešenja.

Pored toga, razmatrano je i pitanje potencijalnog raskida ugovora, što je ocenjeno kao veoma rizično rešenje i sa aspekta ponuđača, ali i sa aspekta realizacije razvojnih politika države kao naručioca.

Saopšteno je da su privrednici apostrofirali težak i nepovoljan položaj u kojem su se našli, te gubitke koji se mere milionima evra, zbog kojih je ugroženo očuvanje radnih mesta i opstanak pojedinih kompanija. Sagovornici su se saglasili da je privredna aktivnost ovih kompanija jedan od osnova daljeg ekonomskog rasta, a da bi raskid ugovora i započinjanje novog procesa javnih nabavki po višestruko višim cenama bio ozbiljan izazov za razvojne politike i nastavak započetih investicija.

Privredna komora će preko nadležnog Odbora udruženja organizovati novi sastanak na kom će privrednici detaljnije istaći svoje zahteve i predloge za prevazilaženje očigledno teške tržišne pozicije koja je uzrokovana okolnostima koje privreda nije mogla predvideti.

Pored predstavnika kompanija iz ove oblasti, sastanku su prisustvovali i predstavnici Uprave javnih radova i Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;