IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Poskupljenje sirovina ugrožava građevinsku industriju u Crnoj Gori

24.03.2022. | Aktuelno

Juče je održan sastanak predsednice Privredne komore Crne Gore Nine Drakić i privrednika sa predstavnicima Ministarstva finansija i socijalnog staranja u čijoj su nadležnosti politike javnih nabavki. Zaključeno je da mogućnosti izmena iznosa ugovora zaključenih po tenderima postoje i stoje na raspolaganju naručiocima kao njihovo zakonsko ovlašćenje iz Zakona o javnim nabavkama.

Građevinska industrija trpi velike posledice zbog poskupljenja sirovina

Građevinska industrija trpi velike posledice zbog poskupljenja sirovina (Foto: Pixabay)

Poremećaji na tržištu koje je uzrokovalo poskupljenje gotovo svih građevinskih materijala, goriva, maziva i drugih resursa u lancu izvođenja građevinskih radova i usluga, ogromni su i već danas se ne mogu ni kontrolisati niti predvideti - ocena je prisutnih privrednika iz oblasti građevinarstva.

Privredna komora CG ističe da postoje i nerealizovani ugovori zaključeni u prethodnom periodu, koji datiraju i 3-5 godina, čiji se radovi iz objektivnih okolnosti nisu mogli završiti, i gde odgovornost nije na strani privrednika, odnosno ponuđača. Takođe, oni su zaključeni po ranijem Zakonu o javnim nabavkama, koji nije prepoznavao institut izmene ugovora o javnoj nabavci do iznosa od 20%, i na taj način ovi izvođači bili bi dovedeni u neravnopravan položaj.

Moguće rešenje je donošenje lex specialisa kojim bi se rešila sporna pitanja kada poremećaji iznose preko 20%, ali je za takav model potrebno uključivanje Vlade i Skupštine. Za takvu odluku izvršne vlasti postoji podrška Privredne komore, koja je spremna da aktivno participira u svakoj fazi donošenja adekvatnih rešenja.

Pored toga, razmatrano je i pitanje potencijalnog raskida ugovora, što je ocenjeno kao veoma rizično rešenje i sa aspekta ponuđača, ali i sa aspekta realizacije razvojnih politika države kao naručioca.

Saopšteno je da su privrednici apostrofirali težak i nepovoljan položaj u kojem su se našli, te gubitke koji se mere milionima evra, zbog kojih je ugroženo očuvanje radnih mesta i opstanak pojedinih kompanija. Sagovornici su se saglasili da je privredna aktivnost ovih kompanija jedan od osnova daljeg ekonomskog rasta, a da bi raskid ugovora i započinjanje novog procesa javnih nabavki po višestruko višim cenama bio ozbiljan izazov za razvojne politike i nastavak započetih investicija.

Privredna komora će preko nadležnog Odbora udruženja organizovati novi sastanak na kom će privrednici detaljnije istaći svoje zahteve i predloge za prevazilaženje očigledno teške tržišne pozicije koja je uzrokovana okolnostima koje privreda nije mogla predvideti.

Pored predstavnika kompanija iz ove oblasti, sastanku su prisustvovali i predstavnici Uprave javnih radova i Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...

;