INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Od Beograda do Zlatibora za sat i 45 minuta - završavaju se radovi na obilaznici oko Čačka

16.12.2021. | Blic

Uskoro se očekuje završetak radova na deonici auto-puta oko Čačka, od Preljine do Pakovraća. Time će se smanjiti saobraćajne gužve u ovom gradu, kao i na naplatnoj rampi Preljina, ali i prema Zlatiboru, Tari, Crnoj Gori, BiH.

Tunel - ilustracija

Tunel - ilustracija (Foto: Pixabay)

Deonica od Preljine do Pakovraća u dužini od 11 kilometara, trebalo bi da bude otvorena za saobraćaj u naredne dve nedelje, a početkom naredne godine i celokupna deonica od Preljine do Požege, dužine 30,9 kilometara.

- Кoliko je važna ova saobraćajnica koja je u funkciji obilaznice oko Čačka moći ćemo da vidimo tokom predstojećih novogodišnjih praznika, kada po prvi put nećemo gledati kilometarske kolone na naplatnoj rampi Preljina. Кroz Čačak više neće prolaziti više desetina hiljada automobila. Izgradnjom deonice Preljina - Pakovraće rasteretićemo centar Čačka od tranzitnog saobraćaja ka BiH i Crnoj Gori. Višesatno čekanje u kolonama i kolaps na obilaznici oko Čačka postaće prošlost - ističu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na deonici auto-puta od Preljine do Požege postavljen je prvi sloj asfalta, probijen je tunel u Trbušanima, a na mostu šest angažovan je maksimalan broj radnika kako bi prvi deo saobraćajnice bio završen do kraja godine. Nastavak radova na deonici do Požege očekuje se posle praznika, a  ovo je inače jedna od najzahtevnijih deonica auto-puta "Miloš Veliki" jer trećinu puta čine tuneli.

Na ovoj trasi biće tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje. Osim mosta preko Zapadne Morave, gradi se most preko pruge u dužini od 550 metara i most pre samog ulaza u tunel Trbušani u dužini od 250 metara. Ukupna vrednost radova je 450 miliona evra.

Kada cela deonica puta od Preljine do Požege bude gotova, očekuje se da će se od Beograda do Zlatibora stizati za samo sat i 45 minuta. Oni koji automobilom sledeće godine krenu na odmor u Crnu Goru, znatno brže  će stići do jadranske obale gde se takođe izvode radovi. Taj put će im u narednim godinama dodatno biti skraćen kada se završi i preostalih 107 kilometara putne infrastrukture od Požege do Boljara, čime bi se vreme putovanja od Beograda do crnogorske granice, svelo na oko dva i po sata.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;