IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Danas počinju radovi na izgradnji metroa

22.11.2021. | Danas

Sve je spremno da danas (22.11.2021) zvanično počnu radovi na Makiškom polju, na projektu izgradnje beogradskog metroa. Ovo je najava ministra finansija Siniša Malog koji je na Instragam nalogu napisao da je to "istorijski dan koji su čekale generacije građana".

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Metro koji se gradi će biti najsavremeniji mogući, potpuno automatizovan, bez mašinovođe. Kada u potpunosti bude završena, prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, biće dugačka 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu, naveo je on.

Mali je dodao da će druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometar i imaće 23 stanice, koje će se ukrštati na Savskom trgu.

Planirano je da prva linija metroa bude završena 2028. godine, a druga 2030. godine. Uvođenjem metroa u sistem javnog transporta planirana je reorganizacija postojećih linija javnog gradskog saobraćaja, dodao je Mali.

Trase metroa su usklađivane sa razvojem BG voza, a planiran je razvoj četiri linije gradske železnice i tri linije prigradske železnice. Tako ćemo imati mnogo zdraviji grad i životnu sredinu, jer ćemo smanjiti broj autobusa i automobila na ulicama, predočio je Mali.

To znači, dodao je on, da ćemo imati jedan integrisan šinski sistem, koji čine metro, tramvaj i BG voz, čime će biti rešeni saobraćajni problemi u Beogradu.

Razvoj šinskih sistema u gradu ima dvojaku ulogu – da se poboljša funkcionisanje saobraćajnog sistema, smanji upotreba putničkih automobila, posebno na opterećenim pravcima i da bude generator razvoja pojedinih gradskih pravaca i zona.

Ovo je najveći i jedan od najvažnijih infrastrukturnih, kapitalnih projekata, koji zahteva vreme i strpljenje i svaka faza, svaki korak koji nas vodi ka metrou, moraju se pažljivo planirati i realizovati, naglasio je Mali.

On je ocenio da će izgradnja metroa, koji je deo projekta "Srbija 2025", olakšati život građanima i doprineti zdravijem načinu prevoza ljudi, a istovremeno će uticati na rast BDP Srbije.

 

Komentari: 1

Mira 22.11.2021 16.43.17

Da li se zna ko je investitor i nadzor ?

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;