PRIJAVA-468X60-BANNER

Uskoro kreće gradnja brze pruge od Beograda do Niša

22.11.2021. | RTS

Do kraja godine na tenderu će biti izabran izvođač radova za rekonstrukciju pruge od Stalaća do Đunisa. Time će zvanično početi izgradnja pruge za velike brzine od Beograda do Niša, kojom će između ovih gradova moći da se stigne za dva sata i 15 minuta. Pruga od Stalaća do Đunisa je jedina jednokolosečna, na celom pravcu od Beograda do Niša. Zato će se graditi još jedan kolosek dužine 17 kilometara i tunel od 3,2 kilometra. To će omogućiti brzine do 160 kilometara na sat.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Reč je zaista o veoma složenom objektu, najsloženijem objektu na ovoj deonici pruge i praktično se krenulo od onoga što je najteže da se uradi - rekao je Nenad Stanisavljević, pr Infrastrukture železnica.

Stalać je u bivšoj Jugoslaviji bio prepoznatljiv po železničkoj stanici. I sada ovuda prođe polovina železničkog transporta kroz Srbiju.

Planirano je da čak 40 odsto ove deonice čine mostovi i tuneli. Ovde će se prema najavama graditi šest tunela i pet mostova.

Za nerazvijenu opštinu Ćićevac, gde će se pruga graditi, ovo će značiti mnogo.

- Očekujemo još brži transport roba i usluga i ljudi, a očekujemo i dolazak nekih novih investicija, s obzirom da kod nas može da se aktivira i taj industrijski kolosek - rekla je Mirjana Krkić, predsednica opštine Ćićevac.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović dodao je da je ova pruga poslednji put rekonstruisana 1967. godine, i da očekuje da radovi počnu na proleće, sa rokom za završetka od 30 meseci. Takođe je naglasio da je Koridor 10 i putnički i železnički, i najvažniji koridor na celom Balkanu, on spaja Bliski istok sa Srednjom i Zapadnom Evropom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;