PRIJAVA-468X60-BANNER

Izgrađeno jedno od najsavremenijih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu

28.10.2021. | eKapija

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jedno od najsavremenijih ovog tipa u Evropi, izgrađeno je Kruševcu. Vrednost projekta iznosila je 24 mil EUR. Kruševačko postrojenje je dokaz da koncept cirkularne ekonomije ide rame uz rame sa stvaranjem čiste životne sredine i "zelenih gradova".

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Pre izgradnje kolektorske i kanalizacione mreže i postrojenja, otpadne vode su bez prečišćavanja i bez ikakve kontrole direktno ispuštane u Zapadnu Moravu. Na taj način bili su ugroženi vodotokovi i životna sredina. Danas, slika je potpuno drugačija.

- Postrojenje ima najsavremeniju tehnologiju kojom se kroz proces anaerobne digestije prerađuje mulj. Iz mulja se oslobađa i biogas koji se dalje skladišti u rezervoar i putem gasnog generatora pretvara u električnu i toplotnu energiju - kaže za Preduzetnik Vladimir Milosavljević, direktor JKP Vodovod – Kruševac, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Solarno sušenje mulja se obavlja u velikom staklenom objektu, poput staklene bašte. Osušeni mulj ima svojstva lignita pa se može koristiti kao energent. Polovinu sopstvenih potreba za strujom fabrika proizvodi sama. Sušeni mulj bi uskoro trebalo da bude transportovan u cementare u Popovcu, Moravcem, i Beočinu, Lafarge, kako bi ga dalje koristili nakon spaljivanja.

I Gradska Toplana iz Kruševca radi na analizama korišćenja obnovljivih izvora za svoja postrojenja. Plan je da se prerađeni mulj koristi kao energent u kruševačkoj toplani.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;