IZOLACIJA-468X60-BANNER

Na Kalemegdanu se rekonstruiše kapija Karla VI

08.10.2021. | eKapija

Kalemegdan

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Raspisan je tender za rekonstrukciju kapije Karla VI na Kalemegdanu, a osim rekonstrukcije postojećeg objekta Kapije u Donjem gradu Beogradske tvrđave sa konzervacijom i restauracijom centralnog prolaza, biće restauirane i bočne prostorije 1 i 3 i pripadajuće fasade od opeke, kao i severoistočne i jugozapadne fasade od kamena.

Na fasadama od kamena Kapije Karla VI kameni blokovi su veoma oštećeni, dok su fasadni zidovi od opeke rastreseni i delimično obrušeni. Prema projektu koji je objavljen, Kapija se nalazi u veoma lošem stanju, a stepen oštećenja pojedinih kamenih blokova je toliko veliki da ugrožava statičku stabilnost kapije.

Ova Kapija je sagrađena u periodu od 1717. do 1739. godine u okviru velike rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Posle ponovnog turskog osvajanja Beograda, 1740. godine, u skladu sa odredbama Beogradskog mira veliki broj objekata i elemenata fortifikacija sagrađenih u baroknoj rekonstrukciji je srušen, dok je kapija ostala sačuvana.

U kratkom peiodu ponovne austrijske vladavine, krajem 18. veka, kapija je snimljena i prikazana na detaljnim planovima. Projektant kapije do sada nije utvrđen, ali koncept, arhitektonsko rešenje i obrada glavnih fasada kapije ukazuju na izuzetnog arhitektu. Stilsko oblikovanje ove kapije je bliže nemačkom baroku nego bečkoj arhitekturi tog vremena.

Kapiju su koristile vojne posade tokom 18. i 19. veka, a posle ulaska srpske vojske u tvrđavu 1867. godine, kapija je prozvana Kapijom princa Evgenija i taj naziv se dugo održao.

Tokom savezničkog bombardovanja 1944. godine kapija je pogođena direktnim udarcem, što je dovelo do rušenja dela jugozapadne bočne prostorije 4, a cela kapija je znatno rastresena. Tokom sledeće dve decenije, sve do sredine šezdesetih godina dvadesetog veka, kapija je ostala u polurazrušenom stanju, a 1964. obavljeni su prvi istraživački radovi na kapiji, a narednih godina vršene su delimične popravke.

Tender za rekonstrukciju traje do 22. oktobra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


IZOLACIJA-300X250-BANNER
BAUDER-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...