INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Na Kalemegdanu se rekonstruiše kapija Karla VI

08.10.2021. | eKapija

Kalemegdan

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Raspisan je tender za rekonstrukciju kapije Karla VI na Kalemegdanu, a osim rekonstrukcije postojećeg objekta Kapije u Donjem gradu Beogradske tvrđave sa konzervacijom i restauracijom centralnog prolaza, biće restauirane i bočne prostorije 1 i 3 i pripadajuće fasade od opeke, kao i severoistočne i jugozapadne fasade od kamena.

Na fasadama od kamena Kapije Karla VI kameni blokovi su veoma oštećeni, dok su fasadni zidovi od opeke rastreseni i delimično obrušeni. Prema projektu koji je objavljen, Kapija se nalazi u veoma lošem stanju, a stepen oštećenja pojedinih kamenih blokova je toliko veliki da ugrožava statičku stabilnost kapije.

Ova Kapija je sagrađena u periodu od 1717. do 1739. godine u okviru velike rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Posle ponovnog turskog osvajanja Beograda, 1740. godine, u skladu sa odredbama Beogradskog mira veliki broj objekata i elemenata fortifikacija sagrađenih u baroknoj rekonstrukciji je srušen, dok je kapija ostala sačuvana.

U kratkom peiodu ponovne austrijske vladavine, krajem 18. veka, kapija je snimljena i prikazana na detaljnim planovima. Projektant kapije do sada nije utvrđen, ali koncept, arhitektonsko rešenje i obrada glavnih fasada kapije ukazuju na izuzetnog arhitektu. Stilsko oblikovanje ove kapije je bliže nemačkom baroku nego bečkoj arhitekturi tog vremena.

Kapiju su koristile vojne posade tokom 18. i 19. veka, a posle ulaska srpske vojske u tvrđavu 1867. godine, kapija je prozvana Kapijom princa Evgenija i taj naziv se dugo održao.

Tokom savezničkog bombardovanja 1944. godine kapija je pogođena direktnim udarcem, što je dovelo do rušenja dela jugozapadne bočne prostorije 4, a cela kapija je znatno rastresena. Tokom sledeće dve decenije, sve do sredine šezdesetih godina dvadesetog veka, kapija je ostala u polurazrušenom stanju, a 1964. obavljeni su prvi istraživački radovi na kapiji, a narednih godina vršene su delimične popravke.

Tender za rekonstrukciju traje do 22. oktobra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;