INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Od danas više ne radi stanica "Topčider"

01.10.2021. | RTS

Železnička stanica

Ilustracija (Foto: Pexels.com)

Danas je železnička stanica "Topčider" prestala sa radom, a svi vozovi iz Beograda od danas polaze sa staniice "Centar" poznatije kao "Prokop". Na osnovu izjave Nenada Stanisavljevića iz "Infrastuktura železnica Srbije", putnici će i sledeće sezone moći da putuju do Crne Gore auto-vozom i da prevoze svoje automobile, ali sa železničke stanice Zemun.

Od danas sa stanice Beograd "Centar" polaze vozovi za Bar i Niš i time je kompletni međunarodni i domaći putnički železnički saobraćaj u Beogradu preseljen na železničku stanicu Beograd "Centar", pošto je stanica "Topčider" bila neka vrsta prelaznog rešenja od kada je ukinuta Glavna železnička stanica.

Kako je naveo Stanisavljević, od danas nije u funkciji ni auto-voz koji je saobraćao na liniji Topčider-Bar-Topčider, tako da je zadnji ovosezonski voz bio onaj koji je krenuo sinoć, 30. septembra. Do sledeće letnje turističke sezone auto-voza neće biti a razlog za to je završetak turističke sezone sa jedne strane, a sa druge strane period od godinu dana je period do sledećeg leta da se završe radovi na tehničko-putničkoj stanici Zemun, da se u železničkoj stanici Zemun kompletno završi sva infrastruktura koja je neophodna i za putnike koji koriste auto-voz.

I ubuduće će biti moguće putovanje auto-vozom do Crne Gore, kao i prevoz automobila auto-vozovima, ali sa železničke stanice Zemun. Stanisavljević kaže da ovo nije neko rešenje koje je brzo, već je tri godine pripreman teren. To je u okviru razvoja beogradskog železničkog čvora. Sa ukidanjem stare glavne železničke stanice i Topčider je izgubio na značaju. To je u skladu sa urbanističkim zahtevima i projektima grada, da se tu gde se nalazi stanica u Topčideru proširi rakovički Bulevar patrijarha Pavla.

Prema Stefanovićevim rečima Beograd "Centar" je spreman u saobraćajnom smislu u potpunosti da primi i veći broj putnika i ova dva voza. U železničkoj stanici Beograd Centar u toku su radovi na proširenju stanične ploče. Nakon toga ide postavljanje prvog i drugog koloseka i dalje aktivnosti na izgradnji stanične zgrade kako je to planirano.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;