PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Jedinstven prostor kulture za inkluziju osoba sa invaliditetom

04.08.2021. | Beoinfo

Najavljena je rekonstrukcija dela objekta koji se nalazi na uglu Savske i Risanske ulice, u kojem će se po okončanju radova realizovati programi kulturne inkluzije osoba sa invaliditetom. Objekat je građen od 1936. do 1938. godine na osnovu projekta arhitekte Dimitrija M. Leka. Gradski sekretar za investicije Luka Petrović rekao je da će se projektom postojećih poslovnih prostora na drugom, trećem spratu i na tavanu, odnosno u potkrovlju, formirati jedinstven prostor kulture za potrebe Udruženja građana "Radionica integracije", a u cilju sprovođenja programa kulturne inkluzije osoba sa invaliditetom.

Budući izgled prostora kulture

Budući izgled prostora kulture (Foto: Grad Beograd/CIP)

Takođe je dodao da su predviđeni radovi u okviru drugog sprata, formiranje galerijskog gledališta u nivou trećeg i formiranje adekvatnog prostora za probe u nivou potkrovlja. Ulazima iz Savske i Risanske ulice biće omogućen pristup objektu, s tim što će ovaj prvi ulaz biti namenjen posetiocima, dok je drugi iz Risanske ulice projektovan za zaposlene. Novoprojektovanim rešenjem, spajanjem prostora u delu objekta formira se novi poslovni prostor ukupne neto površine od 857 kvadratnih metara. 

Bilo da je reč o posetiocima ili zaposlenima, novi prostor moći će da okupi oko 240 osoba. Veza između drugog sprata sa pripadajućim prostorom trećeg sprata (galerije) i prostorom za probe omogućena je novoprojektovanim internim stepeništima. Primeniće se trajni i tehnološki savremeni materijali po važećim propisima i standardima za ovu vrstu objekta.

- Inkluzivni centar za osobe sa invaliditetom biće jedinstven kulturni centar gde će moći da se organizuju predstave, koncerti, izložbe, predavanja i panel diskusije, te likovne, vajarske, grafičke radionice, škola kreativnog pisanja i susreti sa piscima - naveo je Petrović.

Ovo će biti prostor u kojem će osobe sa invaliditetom široj publici moći da pokažu svoje talente i umeća, zaključio je Luka Petrović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...

;