IZOLACIJA-468X60-BANNER

Sve više turskih neimara na gradilištima u Srbiji

08.07.2021. | V. L. | Blic

Dok srpski građevinci vođeni boljim zaradama uhlebljenje traže na Zapadu, po Srbiji, konkretno na Zlatiboru gde je mnogo posla za neimare, zidaju - majstori iz Turske.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Oko 300 Turaka, građevinaca raznih profila, podaci su Opštine Čajetina, trenutno je angažovano na nekoliko gradilišta na Zlatiboru. Rade ono što su nekada širom Srbije radili Rumuni i Albanci, ali za bolje pare. Prve grupe Turaka, priča za Blic Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina, počele su da dolaze proletos.

- Nekoliko domaćih investitora koji grade na Zlatiboru za izvođače radova izabralo je turske firme, a one su dovele svoje radnike. Jedan od razloga je što su domaće građevinske firme u deficitu sa radnom snagom, a drugi što turske imaju savremeniju mehanizaciju. Investitori kažu da su Turci stručni i zahvalni kao radnici. Turske firme rade za veći novac od domaćih, ali se njihovo angažovanje isplati jer su efikasni, rade i vikednom i praznicima u tri smene - prenosi Stamatović.

Ovo je dokaz, dodaje on, da domaćin investitorima na Zlatiboru nije skupo da angažuju firme iz ekonomski razvijenijih država jer se svako ulaganje na ovoj planini isplati.

Prema rečima jednog Zlatiborca koji živi na samom ulasku u turistički centar planine, jutrom ovde pristiže veliki broj vozila iz pravca Užica. Polovina njih su, kaže on, radnici u ugostiteljstvu, polovina građevinci. Nekoliko hiljada građevinskih radnika raznih struka od proleća do pozne jeseni uposleno je Zlatiboru.

Užicu i širom okolo teško je trenutno naći zidare, fasadere, molere, keramičare, vodoinstalarere, električare... Većina ih je ili u inostranstvu ili na zlatiborskim gradilištima.

Čajetina je godišnje izda oko 200 građevinskih dozola, a samo za prvih šest meseci 2021. ta brojka je premašena.

Zlatibor je pre deset godina imao 20.000 ležaja a sada oko 30.000, od čega je oko 25.000 u privatnom smeštaju. Prema evidenciji čajetinskih vlasti, cena placeva na Zlatiboru je u poslednjoj dekadi višestruko uvećana.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;