INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zlatibor očekuje kompleks koji će se prostirati na više od 200ha

06.07.2021. | Blic

U opštini Čajetina kažu da je u planu da Zlatibor dođe do milion turista i deset miliona noćenja godišnje. U tu službu biće stavljena Ribnica, područje oko istoimenog jezera u podnožju Tornika gde bi trebalo da nikne "Zlatni grad", luksuzni kompleks koji će se prostirati na više od 200 hektara i biti namenjen sportsko – rekreativnom i zdravstvenom turizmu. 

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Urbani centar Zlatibora i vrh Tornik početkom ove godine spojila je gondola, najduža žičara ovakvog tipa na svetu. Čajetina je u nju investirala preko 13 miliona evra, smatrajući ne samo da će se uloženo u investiciju višestruko isplatiti, nego da će ona biti i zamajac novog poglavlja u istoriji zlatiborskog turizma. Deo trase gondole prošao je preko Ribničkog jezera, hidroakumulacije iz koje Čajetina i Zlatibor za sada piju vodu. Blizu njene obale nalazi se međustanica gondole, a svuda okolo zlatiborska pitomina. Čajetinci su naumili da od međustanice grade još jedan krak gondole, ovoga puta prema vrhu Čigota, piše Blic.

- Prema istraživanjima i mišljenju struke, potez oko Ribničkog jezera najidealnija je lokacija u Srbiji za razvijanje rezidencijalnog turizma i izgradnju golf terena - kaže Milan Stamatović - predsednik opštine Čajetine.

Upravo na ovom prostranstvu nalaziće se "Zlatni grad" koji će sadržati sportske terene, jednu sportsku halu, hotele visoke kategorije i golf teren. Zlatiborska turistička privreda godišnje ugosti oko 300 - 350 hiljada posetilaca i ostvari oko milion noćenja. Prema projekcijama Zlatiboraca brojka turista, kad zaživi "Zlatni grad", biće tri puta veća, što će desetostruko uvećati broj noćenja.

- Preovlađujuća namena "Zlatnog grada" biće sport, rekreacija, zdravstveni turizam, ali to je i idealna lokacija i za proizvodnju električne energije solarnim panelima, jer potez oko jezera i konfiguracija terena omogućavaju postavljanje tih kolektora. Već radimo rešenja za izgradnju "Zlatnog grada", pa će Master plan za razvoj tog područja oko međustanice u Ribnici biti operativan i spreman za realizaciju za dve godine. Gradnja će se izvoditi u tri faze, na prostoru od preko 200 hektara - kazao je Stamatović.

Da bi se počelo sa realizacijom ove ideje neophodno je da se Ribničko jezero stavi u komercijalne svrhe, a to nije moguće dok se voda iz njega koristi za piće. Zato Čajetinci uveliko rade na izgradnji novog vodovoda sa Sušičkih vrela, izvorišta čiste vode u podnožju Zlatibora.

- Već u narednoj godini možemo razmišljati o tome da Ribničko jezero stavimo u komercijalne svrhe. Da bismo to uradili, predstoji nam još jedna izgradnja rezervoara u Vranjevini, da bi se obezbedile dovoljne količine rezerve vode za postojeće objekte na Zlatiboru - naveo je predsednik opštine Čajetina.

Prema podacima ove lokalne samouprave, cena placeva u centru Zlatibora za poslednjih deset godina uvećana je isto toliko puta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;