Zlatibor očekuje kompleks koji će se prostirati na više od 200ha

06.07.2021. | Blic

U opštini Čajetina kažu da je u planu da Zlatibor dođe do milion turista i deset miliona noćenja godišnje. U tu službu biće stavljena Ribnica, područje oko istoimenog jezera u podnožju Tornika gde bi trebalo da nikne "Zlatni grad", luksuzni kompleks koji će se prostirati na više od 200 hektara i biti namenjen sportsko – rekreativnom i zdravstvenom turizmu. 

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Urbani centar Zlatibora i vrh Tornik početkom ove godine spojila je gondola, najduža žičara ovakvog tipa na svetu. Čajetina je u nju investirala preko 13 miliona evra, smatrajući ne samo da će se uloženo u investiciju višestruko isplatiti, nego da će ona biti i zamajac novog poglavlja u istoriji zlatiborskog turizma. Deo trase gondole prošao je preko Ribničkog jezera, hidroakumulacije iz koje Čajetina i Zlatibor za sada piju vodu. Blizu njene obale nalazi se međustanica gondole, a svuda okolo zlatiborska pitomina. Čajetinci su naumili da od međustanice grade još jedan krak gondole, ovoga puta prema vrhu Čigota, piše Blic.

- Prema istraživanjima i mišljenju struke, potez oko Ribničkog jezera najidealnija je lokacija u Srbiji za razvijanje rezidencijalnog turizma i izgradnju golf terena - kaže Milan Stamatović - predsednik opštine Čajetine.

Upravo na ovom prostranstvu nalaziće se "Zlatni grad" koji će sadržati sportske terene, jednu sportsku halu, hotele visoke kategorije i golf teren. Zlatiborska turistička privreda godišnje ugosti oko 300 - 350 hiljada posetilaca i ostvari oko milion noćenja. Prema projekcijama Zlatiboraca brojka turista, kad zaživi "Zlatni grad", biće tri puta veća, što će desetostruko uvećati broj noćenja.

- Preovlađujuća namena "Zlatnog grada" biće sport, rekreacija, zdravstveni turizam, ali to je i idealna lokacija i za proizvodnju električne energije solarnim panelima, jer potez oko jezera i konfiguracija terena omogućavaju postavljanje tih kolektora. Već radimo rešenja za izgradnju "Zlatnog grada", pa će Master plan za razvoj tog područja oko međustanice u Ribnici biti operativan i spreman za realizaciju za dve godine. Gradnja će se izvoditi u tri faze, na prostoru od preko 200 hektara - kazao je Stamatović.

Da bi se počelo sa realizacijom ove ideje neophodno je da se Ribničko jezero stavi u komercijalne svrhe, a to nije moguće dok se voda iz njega koristi za piće. Zato Čajetinci uveliko rade na izgradnji novog vodovoda sa Sušičkih vrela, izvorišta čiste vode u podnožju Zlatibora.

- Već u narednoj godini možemo razmišljati o tome da Ribničko jezero stavimo u komercijalne svrhe. Da bismo to uradili, predstoji nam još jedna izgradnja rezervoara u Vranjevini, da bi se obezbedile dovoljne količine rezerve vode za postojeće objekte na Zlatiboru - naveo je predsednik opštine Čajetina.

Prema podacima ove lokalne samouprave, cena placeva u centru Zlatibora za poslednjih deset godina uvećana je isto toliko puta.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...