INFONET-468X60-BANNER

Izgradnja tri mini hidroelektrane na Južnoj Moravi

08.06.2021. | A. K. | eKapija

Opština Doljevac izložila je na javni uvid tri Nacrta plana detaljne regulacije izmene i dopune PDR-a za mini hidroelektrane na Južnoj Moravi. Planirana postrojenja su protočne male hidroelektrane pribranskog tipa. Svaka se sastoji od pregrade sa niskim protočnim poljima, ribljom stazom, slapištem, ulaznom i izlaznom građevinom, mašinskom zgradom, pristupnim platoom i krilnim zidovima. Posle prolaska vode kroz turbine, sva zahvaćena voda se vraća u vodotok bez promene fizičko-hemijskih karakteristika.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Izgradnja se dozvoljava pod uslovom da ne ugrožava izvorišta, ekološke funcije vodotoka, zahteve u pogledu obezbeđivanja garantovanih ekoloških protoka nizvodno od zahvata i dr.

Čečina - oko 1680Кw - Ukupna površina u obuhvatu Izmena i dopuna plana je 21ha 51ar. Postojeći način korišćenja prostora zona građenja MHE je u nenaseljenom ataru mesta Čečina, na postojećem koritu reke Južna Morava, na značajnoj udaljenosti nizvodno od mosta na putu za Čečinu.

MHE će koristiti raspoloživu količinu vode reke Južne Morave u opsegu od Q min=6,22 m³/sec do Q max=80,00m³/sec (prema vodnim uslovima nadležnog JVP Srbijavode).

Orljane - oko 1680Кw - Ukupna površina u obuhvatu Izmena i dopuna plana je 21ha 21ar. Postojeći način korišćenja prostora zona građenja MHE je u nenaseljenom ataru sela Orljane i Кlisura.

MHE će koristiti raspoloživu količinu vode reke Južne Morave u opsegu od Q min=5,10m³/sec do Q max=80,00m³/sec (prema vodnim uslovima nadležnog JVP Srbijavode).

Čapljinac - oko 1680Кw - Ukupna površina u obuhvatu Izmena i dopuna plana je 19ha 83ar. Postojeći način korišćenja prostora zona građenja MHE je u nenaseljenom ataru sela Čapljinac.

MHE će koristiti raspoloživu količinu vode reke Južne Morave u opsegu od Q min=5,10m³ /sec do Q max=80,00m³/sec (prema vodnim uslovima nadležnog JVP Srbijavode).

Obrađivač je Ikoing iz Beograda.

Javni uvid održava se do 7. jula, a moguće ga je obaviti na sajtu Opštine Doljevac, kao i u zgradi Opštinske uprave. Po završenom javnom uvidu, 14. jula, održaće se javna sednica Кomisije za planove.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;