PRIJAVA-468X60-BANNER

Od Čačka do Požege za 10 minuta

24.05.2021. | B92

U toku je izgradnja deonice auto-puta od Preljine do Požege. Od Čačka do Požege za 10 minuta - tako će biti kada se završi ovaj potez, dugačak 30,9 kilometara, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prisustvujući nedavno početku radova na izgradnji.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Skoro trećinu trase na budućem auto-putu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli: tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

Najduži tunel je Munjino brdo u selu Krstac kod Lučana, koji će se protezati na oko 3 kilometara trase. Ono što je posebno zanimljivo jeste da su tokom 2018. godine istraživanja metaličnih mineralnih sirovina koja su pratila pripremne građevinske radove u području izgradnje Koridora 11, a naročito na izgradnji tunela Munjino brdo i Laz, pokazala značajna nalazišta zlata i povišene sadržaje srebra na tim lokacijama. Na lokalitetu Munjino brdo, iz jezgra bušotine koja se nalazi u filitima, dobijeni su sadržaji zlata od 5,74ppm i srebra od 0,7ppm.

Deonica Preljina–Požega je nastavak projekta izgradnje auto-puta Beograd - Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara.

Auto-put od Preljine do Požege ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd–Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Deonica Preljina–Požega će povezati Čačak, Lučane i Požege i dva okruga - Moravički i Zlatiborski, i važan je ne samo za brži razvoj tog dela Srbije, već i za regionalno povezivanje. Kod Čačka će se Moravskim koridorom povezati Koridor 11 i Koridor 10.

Kako je ranije dogovoreno, radovi na deonici će biti završeni do Badnjeg dana sledeće godine, što je pre planiranog roka. Prema rečima ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović - čak godinu i po dana pre roka. On je nedavno napomenuo da se na izgradnji mesecima radi bez dana pauze, 20 sati dnevno.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;