PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Od Čačka do Požege za 10 minuta

24.05.2021. | B92

U toku je izgradnja deonice auto-puta od Preljine do Požege. Od Čačka do Požege za 10 minuta - tako će biti kada se završi ovaj potez, dugačak 30,9 kilometara, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prisustvujući nedavno početku radova na izgradnji.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Skoro trećinu trase na budućem auto-putu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli: tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

Najduži tunel je Munjino brdo u selu Krstac kod Lučana, koji će se protezati na oko 3 kilometara trase. Ono što je posebno zanimljivo jeste da su tokom 2018. godine istraživanja metaličnih mineralnih sirovina koja su pratila pripremne građevinske radove u području izgradnje Koridora 11, a naročito na izgradnji tunela Munjino brdo i Laz, pokazala značajna nalazišta zlata i povišene sadržaje srebra na tim lokacijama. Na lokalitetu Munjino brdo, iz jezgra bušotine koja se nalazi u filitima, dobijeni su sadržaji zlata od 5,74ppm i srebra od 0,7ppm.

Deonica Preljina–Požega je nastavak projekta izgradnje auto-puta Beograd - Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara.

Auto-put od Preljine do Požege ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd–Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Deonica Preljina–Požega će povezati Čačak, Lučane i Požege i dva okruga - Moravički i Zlatiborski, i važan je ne samo za brži razvoj tog dela Srbije, već i za regionalno povezivanje. Kod Čačka će se Moravskim koridorom povezati Koridor 11 i Koridor 10.

Kako je ranije dogovoreno, radovi na deonici će biti završeni do Badnjeg dana sledeće godine, što je pre planiranog roka. Prema rečima ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović - čak godinu i po dana pre roka. On je nedavno napomenuo da se na izgradnji mesecima radi bez dana pauze, 20 sati dnevno.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;