INFONET-468X60-BANNER

Plan detaljne regulacije Linijskog parka u Beogradu stavljen na javni uvid

17.05.2021. | B. P. | eKapija

Sekretarijat za urbanizam grada Beograda oglasio je javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije budućeg Linijskog parka, koji je izradio Urbanistički zavod Beograda. Kako je već predstavljeno na ranom javnom uvidu plana pre godinu dana, linijski park će bti izgrađen od pristaništa (Beton hale) do Pančevačkog mosta. Celokupno područje plana obuhvata 66 hektara, od čega 1.200m² sam park.

Linijski park u Beogradu

Linijski park (Foto: Grad Beograd)

Izradi Plana prethodila je izrada idejnih rešenja za 10 prostornih celina koja su predstavljala su osnov za izradu nacrta plana.

Plan pored gradnje samog parka obuhvata i mrežu saobračajnica (Ulice Nova 1, Bulevar Vojvode Bojovića, Dunavska, Tadeuša Košćuška, Dubrovačka, Mike Alasa, Dunavski kej, Dunavski kej 1, Knežopoljska, Viline vode 1,2 i 3, Poenkareova, Žorža Klemensoa, Mitropolita Petra i ulica Rampa 1), javne parkinge, pešačku stazu, crpne stanice, kompleks toplane Dunav, merno-regulacionu stanicu, predškolske ustanove, visokoškolske ustanove, ustanove primarne zdravstvene zaštite, socijalne zaštite i ustanove kulture, sportsko-rekreativne i takmičarsko-sportske komplekse, kao i mešovite gradske centre u zoni centra Beograda.

U okviru granice plana, prema nameni, nalaziće se sedam celina:

Celina 1 se prostire duž duž Bulevara Vojvode Bojovića i Dunavske ulice obuhvatajući nekadašnji koridor železničke pruge oko Kalemegdana do Pančevačkog mosta. Pretažna namena ove celine je sam linijski park.

Celina 2 je pretežno sportskog karaktera i obuhvata postojeći SRPC "Milan Gale Muškatirović", postojeće terene FK "Polet i Dorćol" i Teniski centar "Novak".

Celina 3 obuhvata prostor nekadašnje Marine "Dorćol" koji se transformiše u mešovite gradske centre, prostor nekadašnje Termoelektrane "Snaga i svetlost" koji je predviđen za revitalizaciju sa novom namenom (kultura) i prostor između nekadašnje termoelektrane i reke Dunav koji je planiran za park.

Celina 4 obuhvata kompleks postojeće toplane "Dunav" i objekat postojeće crpne stanice koji se zadržava. U ovoj celini osnovna namena su planirane površine za infrastrukturne objekte i komplekse.

Celina 5 planirana je za objekte i komplekse javih službi - visokoškolske ustanove, Fakultet muzičke umetnosti sa katedrom za ples.

Celinu 6 predstavlja prostor u okviru koga se nalazi hotel "Admiral" i u kojoj se daje mogućnost razvoja postojeće namene (komercijalni sadržaji).

Celina 7 predviđena je za mešoviti gradski centar, a u okviru ove celine nalazi se i ustanova primarne zdravstvene zaštite.

Linijski park u Beogradu

Linijski park (Foto: Grad Beograd)

Napominje se da je pri projektovanju objekata potrebno predvideti i prirodom inspirisana rešenja kao što su zeleni zidovi, zeleni krovovi i krovne bašte, a u okviru javne zelene površine obezbediti i sadržaje za ptice i druge životinje, ekološka staništa, ostrva svežine, eko urbani mobilijar, zelene zvučne barijere kod tranzitnog sadržaja i slično.

Saobraćajna rešenja u okviru Linijskog parka podrazumevaju izgradnju podzemnih prolaza (podvožnjaka). Delovi parka ispod kojih podzemno prolaze saobraćajnice, u nadzemnom delu predstavljaju deo jedinstvene javne zelene površine - Linijski park. Sam Linijski park je planiran kao jedinstvena celina površine oko 22,8ha, na šesnaest parcela. Linijski park je planiran kao deo jedinstvenog sistema zelenih površina Beograda.

Kako je navedeno u planu, neophodno je postići celovitost parka kontinualnim stazama za kretanje pešaka, biciklista i rekreativaca, koje povezuju funkcionalne celine uređene i opremljene tako da omogućavaju odmor, pasivnu rekreaciju, edukaciju, socijalizaciju i duhovni razvoj posetilaca u mikroklimatski i ambijentalno prijatnom prostoru parka.

Dužinom celog parka planirane su orijentacione trase pešačke, biciklističke i trim staze.

U okviru parka nalaziće se različiti tematski ozelenjeni prostori (cvetni vrt, aromatični vrt, isceliteljski vrt, senzorski vrt, vlažno stanište, vrt aromatičnog bilja, urbano pčelarstvo, sisteme za sakupljanje atmosferskih voda i druga prirodom inspirisana rešenja).

Park je potrebno opremiti standardnom infrastrukturom i sistemom za zalivanje, električnom mrežom za osvetljenje celog parka i priključcima na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Ističe se da primarno treba uključiti korišćenje obnovljivih izvora energije (pre svega solarne) za osvetljenje staza, punjače mobilnih telefona i punjenje malih električnih vozila (trotineta i bicikala).

U okviru parka postojaće i prostori za edukaciju na otvorenom - plato, amfiteatar, pergola. 

U okviru parka planirani su i otvoreni tereni za rekreaciju (dečja igrališta, otvoreni tereni za aktivnu i pasivnu rekreaciju - tereni za košarku, fudbal, badminton, odbojku, jogu, teretane na otvorenom).

Na parceli Linijskog parka naći će se i tri objekat stanice metroa, dve podzemne garaže, javni toalet, turistički punkt i prostor za izdavanje bicikala. Gradnja podzemnih garaža predviđena je na 25.852m² .

U planu se ističe da je obavezna izrada Projekta pejzažnoarhitektonskog uređenja Linijskog parka kao jedinstvenog prostora.

Plan je na javnom uvidu do 15. juna.

Danas, 17. maja, u 13 časova, glavni urbanista Marko Stojčić i predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović otvoriće izložbu projekata Linijskog parka (Park kod Pasarele - Beton hala, ispod Kalemegdana), najavila je Služba za informisanje Grada Beograda.

Na izložbi će biti predstavljeni pobednički radovi mladih arhitekata za projekat Linijski park koji će obuhvatati prostor dela koridora stare železničke pruge od Beton hale do Pančevačkog mosta, navodi se u saopštenju i dodaje da je projekat zamišljen po uzoru na svetske parkove poput Haj lajna u Njujorku i Rejl koridora u Torontu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;