SFSOPLATE-468X60-BANNER

Auto-putem i brzim saobraćajnicama do mora

23.04.2021. | M. A. | Blic

Građani Srbije koji se ovog leta budu uputili na letovanje u Grčku ili Bugarsku, baš kao i oni koji krenu ka Crnoj Gori ili Hrvatskoj, moći će da računaju na znatno udobnije putovanje, pošto će veći deo putovanja moći da se voze auto-putem i brzim saobraćajnicama.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Naime, vozeći ka Grčkoj i Bugarskoj vozači praktično neće ni silaziti sa auto-puta, pošto su završeni istočni i južni krak Koridora 10, dok će prema Crnoj Gori uskoro imati još 30 kilometara najsavremenije saobraćajnice. U planu je i gradnja poslednje deonice auto-puta ka Crnoj Gori, od Požege do Boljara, kao i "Auto-puta mira" od Niša do Prištine, čime će Srbija dobiti još jedan direktan izlaz na more, kod Drača.

Završetkom južnog i istočnog kraka Koridora 10 turisti iz Srbije na putu do Grčke i Bugarske već sada ne silaze sa auto-puta.

Južni krak Koridora 10, na auto-putu E75, od Grabovnice do granice sa Severnom Makedonijom, završen je u potpunosti i pušten u saobraćaj još u maju 2019. godine. Reč je o deonici od 95,7 kilometara na jednom od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Severnu Makedoniju i Grčku.

Povezuje sledeće gradove i opštine: Niš, Leskovac, Vladičin Han, Vranje, Bujanovac i Preševo. To praktično znači da će srpski turisti sve do južnih suseda voziti auto-putem.

Pušten je u saobraćaj i Istočni krak Koridora 10, auto-puta E80, od Niša do granice sa Bugarskom, ukupno 87km. Istočni krak Koridora 10 povezuje Srbiju sa Bugarskom, ali je važan i kao tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj između centralne Evrope i Turske ka Bliskom Istoku. Povezuje Niš, Belu Palanku, Pirot i Dimitrovgrad.

S druge strane naše istočne granice, u Bugarskoj je završena prva deonica auto-puta "Evropa" u dužini od 17 kilometara od Slivnice do Dragomana. Nastavljaju se radovi na deonici od srpsko-bugarske granice do Dragomana, čija je dužina 14,5 kilometara.

Treća deonica od Slivnice do Sofije, u dužini od 16 kilometara, proći će novom trasom, a u toku je izrada tehničkog projekta te deonice.

Od Beograda do Čačka već se stiže mnogo brže nego ranije, zahvaljujući auto-putu Miloš Veliki koji povezuje ova dva grada na udaljenosti od 120 kilometara, a početkom 2022. godine novi auto-put će do Zlatibora biti duži još tridesetak kilometara, što znači i korak bliže, odnosno brže, do Jadranskog mora.

Za deonicu od Preljine do Požege u stručnim krugovima važi da je najzahtevnija na auto-putu Miloš Veliki. Projektovana dužina deonice iznosi oko 30 kilometara, a u trupu auto-puta predviđeno je 30 mostova (ukupne dužine 6.500m, odnosno oko 3.250m auto-puta), šest nadvožnjaka u sklopu devijacija (ukupne dužine 555 metara), četiri nadvožnjaka u sklopu petlji (ukupne dužine 1.600m) i pet mostova van autoputa (ukupne dužine 300 metara).

U Požegi se projektovana deonica nastavlja na deonicu Požega-Boljare, koja će biti duga 110 kilometara i predstavljaće vezu sa Crnom Gorom, čime će put do Jadranske obale biti mnogo bezbedniji i brži. Izgradnja ovog puta o kome se priča decenijama unazad još nije počela, ali bi prema zvaničnim najavama, do kraja godine mogao biti potpisan ugovor i za ovu, poslednju deonicu.

U Putevima Srbjije kažu da je u toku izrada Nacrta prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora Beograd - Južni Jadran, deonica Požega - Boljare, sa procenom uticaja na životnu sredinu. Konačan plan, dakle, ne postoji, ali sudeći prema onom koji je CIP napravio pre nekoliko godina saobraćajnica od Požege ka granici sa Crnom Gorom bila bi i više nego zahtevna. Reč je o 107 kilometara auto-puta, sa 97 mostova, koji će ukupno biti dugi gotovo 20 kilometara.

U planu je i auto-put Niš – Merdare – Pločnik, ukupne dužine 77km. Auto-put Niš - Merdare će biti deo auto-puta E80, i predstavljaće vezu saobraćajnog čvorišta Niš sa Prištinom i dalje, preko Albanije, sa Jadranskim morem, a povezaće gradove Niš, Prokuplje i Kuršumliju sa Prištinom.

Radovi su trebali da počnu do kraja 2020. a prvo je u planu izgradnja trase Niš - Merdare, duge 77 kilometara. Početak radova se odnosi na deo auto-puta od Niša do Pločnika, dužine 33 kilometra i za to je, kako je više puta rečeno u Vladi, potrebno dve i po godine i 250 miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;