PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Velika potražnja za zanatlijama za završne radove u građevinarstvu

01.04.2021. | S. Bajić | Novosti

Cene zanatskih radova, posebno po pitanju uređenja stambenog ili kancelarijskog prostora, dvostruko su više nego lane u ovo vreme, a taj trend pokrenut je početkom godine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Zna se da, kako i majstori ističu, kada potražnja premaši ponudu i cene automatski skaču, a većina molerskih, farbarskih, keramičarskih, parketarskih, samostalnih zanatskih radnji ima ugovorene poslove i rezervacije za najmanje dva-tri meseca unapred.

Na to je, kako nedvosmisleno ukazuju, najviše uticala nepovoljna epidemiološka situacija, preporuke da se više vremena provodi kod kuće, pa samim tim i da se nešto korisno uradi, počevši od najosnovnijeg "higijenskog krečenja", pa sve do popularnih gipsanih radova i ukrašavanja. Osim toga, kako potvrđuje Ranko Popović, vlasnik samostalne zanatske radnje, Novi Sad je trenutno veliko gradilište i potrebe za majstorima su se istinski povećale.

- Mnogo se gradi, veliki broj stambenih zgrada je u izgradnji pa su naročito tražene zanatlije za završne radove u građevinarstvu - kaže Popović.

- Cene kod tih velikih poslova, za recimo gletovanje i krečenje stanova, kreću od četiri evra po metru kvadratnom pa naviše. Kada je reč o uslovno rečeno "malim poslovima", kao što je krečenje privatnog stana ili kuće, cena molerskih radova je oko dva evra po metru kvadratnom, što je takođe više nego prošle godine. Najviše su skočile usluge keramičara, koji su, dobro se sećam, 2019. godine naplaćivali postavljanje pločica šest evra po metru kvadratnom, a sada priča počinje od 15 evra.

Cene boja i lakova u farbarama su neznatno povišene, ali se prodavci ne žale, jer je promet mnogo veći, a najčešći kupci su upravo moleri i građani koji sami sređuju svoje stanove. Tako, 25 kilograma boje za krečenje košta od 1.350 do 2.000 dinara, toneri i četkice su 150 dinara, valjak od 100 do 1.000, u zavisnosti od veličine, rešetka za ceđenje boje od 100 do 200 dinara...

Prema ponudama zanatlija putem oglasa, kompletno uređenje stana od 60 metara kvadratnih, što podrazumeva krečenje i gletovanje zidova, farbanje stolarije i farbanje radijatora, košta u proseku oko 1.000 evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...

;