INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Energija dobijena spaljivanjem komunalnog otpada biće korišćena kao toplotna energija

31.03.2021. | Beoinfo

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, zajedno sa predsednikom opštine Zvezdara Vladanom Jeremićem, obišao je danas infrastrukturne radove na postrojenju za preuzimanje toplotne energije u okviru kompleksa sanitarne deponije Vinča. Kako je tom prilikom precizirao, projektom je predviđeno da se preuzeta toplotna energija distribuira potrošačima koji se toplotnom energijom sada snabdevaju iz toplane "Konjarnik".

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Toplovod će biti dužine oko devet kilometara. Do sada je urađeno skoro četiri kilometra, a trebalo bi da ostatak bude završen do kraja godine. Deo infrastrukture koja se gradi jesu i dve prepumpne stanice i to u kompleksu Vinča i toplani "Konjarnik". Vrednost ove investicije iznosi 23,5 miliona evra - precizirao je Radojičić.

Gradonačelnik je objasnio da je najvažnije u ovom projektu to što će se proizvoditi toplotna i električna energija.

- Energija će se proizvoditi na "zeleni" način. Energija koju dobijamo spaljivanjem komunalnog otpada biće korišćena kao toplotna energija. Ova investicija je od izuzetnog značaja, a ušteda na godišnjem nivou je oko dva miliona evra – istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da ovaj projekat ne samo da je važan sa ekološke tačke gledišta već je važan i za poboljšanje kvaliteta i komfora života sugrađana, jer će kapaciteti grejanja pomenute toplane biti veći. Kapacitet toplane na Konjarniku povećaće se bar dvadeset odsto, a u nekoj od sledećih grejnih sezona zasigurno će profunkcionisati ovaj način zagrevanja stanova.

Ukupna snaga toplotne energije koja će se na ovaj način proizvoditi iznosi 56,5 megavata, naveo je gradonačelnik Radojičić.

Kada je reč o sanaciji deponije u Vinči, gradonačelnik je naglasio da je sprovodi francusko-japanski konzorcijum, a vrednost čitavog projekta iznosi 370 miliona evra. Ovo je najveći projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji koji predviđa sanaciju postojeće deponije, jedne od najvećih na otvorenom u Evropi, te izgradnju novog skladišnog centra i jedinice za spaljivanje gde će se proizvoditi električna i toplotna energija. 

Do sada su izvedeni radovi na izgradnji prepumpne stanice u neposrednoj blizini deponije, izgrađen je deo transportnog toplovoda od Smederevskog puta (skretanje za deponiju) do ulaska u deponiju Vinča, kao i deo transportnog toplovoda od Ulice Mirka Sandića (TO Konjarnik) do Prvomajske ulice u Malom Mokrom Lugu. Trenutno se izvode radovi na izgradnji transportnog toplovoda duž Smederevskog puta, a potom će se raditi pumpno-izmenjivačka stanica Konjarnik.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;