INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Raspisan tender za izgradnju prve deonice auto-puta Niš-Merdare

17.03.2021. | B92

Koridori Srbije saopštili su da su objavili javni poziv za dostavljanje ponuda za radove na izgradnji auto-puta E-80 Niš–Merdare za prvu deonicu. Deonica je dugačka 5,5 kilometara, a rok za dostavljanje ponuda je 25. maj ove godine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prva faza auto-puta E80 Niš–Merdare, od Niša do Beloljina, u dužini od 37,4 kilometara biće finansirana iz sredstava zajma i investicionog granta koja su Republici Srbiji stavili na raspolaganje Evropska banke za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banke. Zajam EBRD-a iznosi 85 miliona evra, zajam EIB-a je 100 miliona evra, a grant (bespovratna sredstva) koji daje EIB-a (WBIF) 40,6 miliona evra.

Za preostale tri deonice auto-puta od Niša do Beloljina intenzivirane su aktivnosti na pripremi projektno-tehičke i tenderske dokumentacije, i očekuje se ubrzano objavljivanje javnih poziva, kažu u Koridorima Srbije.

- Ovim pozivom još jednom pokazujemo da smo spremni za radove na projektu od ogromne važnosti za celu zemlju. Gradnja auto-puta Niš-Merdare ide sasvim po planu i rokovima koje smo najavili - rekao je v. d. direktora Koridora Srbije Aleksandar Antić.

Naveo je da ulazimo u fazu gradnje kada će građani Niša i okoline, kao i celog Topličkog okruga videti da se ostvaruje ideja na koju su čekale generacije.

Novi auto-put bi trebalo da poveže Niš i albansku luku Drač, a deo od Niša do Merdara biće dug 77 kilometara. Trasa budućeg auto-puta ide od Merošine (Niša), zatim Topličkim okrugom pored Prokuplja, Beloljina, Pločnika, Kuršumlije do Merdara.

Značaj auto-puta je u tome što će povezati oko pola miliona građana koji žive u Pirotskom, Nišavskom i Topličkom okrugu, a kod Niša će se povezati na Koridor 10 i omogućiti Srbiji izlazak na albansku luku Drač na Jadranskom moru.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;