PRIJAVA-468X60-BANNER

Petlja umesto Dušanovačkog mosta

05.03.2021. | S. B. Milošević | Novosti

Projekat izgradnje saobraćajne petlje na mestu sadašnjeg Dušanovačkog mosta Vlada Srbije proglasila je za projekat od nacionalnog značaja za državu. Usvojen je Plan detaljne regulacije i završen elaborat deobe katastarskih parcela. U toku je formiranje građevinskih parcela za petlju sa auto-putem duž buduće Nove kumodraške, do raskrsnice sa Darvinovom i Bulevarom Peka Dapčevića.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Poslove sprovođenja promena na katastarskim parcelama sprovodi nadležni katastar nepokretnosti. Broj objekata za rušenje biće utvrđen po donošenju pravosnažnih rešenja o deobi katastarskih parcela. Inženjerski detalji Dušanovačke petlje biće poznati posle izrade projektne dokumentacije, a pravila uređenja za javne saobraćajne površine određena su važećim planom detaljne regulacije - pojašnjavaju u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Po završetku tog posla počeće eksproprijacija imovine, što će biti veoma obiman posao. Kada se projektovanje završi znaće se investiciona vrednost gradnje petlje. Prva deonica koja će se graditi je od Ustaničke do Ulice Peka Pavlovića, a može se očekivati da tender za izgradnju Dušanovačke petlje bude raspisan do kraja 2022. godine.

Nova kumodraška ulica se nastavlja na petlju, a spaja Ustaničku i Darvinovu u dužini od 1.630 metara. Površina koja je bila predviđena Planom detaljne regulacije obuhvatila je više od devet hektara, a u okviru plana, osim ulice, predviđene su površine za stanovanje i komercijalne sadržaje.

Veza sa Unutrašnjim magistralnim poluprstenom (UMP) planirana je preko servisnih saobraćajnica koje su paralelne sa auto-putem. U zoni ukrštaja sa auto-putem planirano je proširenje profila ulice i rekonstrukcija postojećeg mosta. Na mestu postojećeg nadvožnjaka, preko auto-puta Beograd - Niš, predviđa se izgradnja mostovske konstrukcije duge oko 115 metara sa dve razdvojene kolovozne površine i sa pešačkim stazama. Idejnim projektom predviđeno je i da bude oslonjena na šipove.

Nova kumodraška sa severne strane biće povezana sa Ustaničkom i Vidskom ulicom sa severne strane, a sa južne spajaće se sa Husovom ulicom. Do realizacije UMP-a, deo planirane servisne saobraćajnice i jugoistočne rampe bili bi u funkciji povezivanja ulice auto-puta i Nove kumodraške ulice.

Izgradnjom nove petlje na Dušanovcu biće porušeni i objekti u Husovoj ulici. Ovde je prošle nedelje, zid sa kuće koja se urušila, pao na autobus na liniji 25. Tom prilikom lakše je povređeno dvoje putnika, iako je vozilo bilo krcato, a desna strana autobusa uništena.

U zoni ukrštaja nove saobraćanice sa Vitanovačkom ulicom planirana je i izgradnja javnog parkinga sa 97 parking-mesta. Duž nove saobraćajnice biće posađen drvored.

 

Komentari: 1

Stanojlo 08.03.2021 12.40.12

Bolje veliki kružni tok...

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;