SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U planu rekonstrukcija i izgradnja novih objekata Zdravstvenog centra u Zaječaru

28.12.2020. | I. Milovanović | eKapija

Rekonstrukcija i dogradnja Dečijeg odeljenja (sa dogradnjom Dečijeg dispanzera) zaječarske bolnice biće izvedena u okviru prve faze obnove zdravstvenog centra, zajedno sa obnovom gerontološkog centra, rekli su za eKapiju iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Kako dodaju, raspisivanje javne nabavke zavisiće od sredstava u republičkom budžetu.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Nedavno je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić saopštio na sajtu Grada da se ukupna vrednost, kompletne rekonstrukcije, nadogradnje i izgradnje objekata ZC Zaječar, procenjuje na oko 40 mil EUR (4.750.000.000 dinara) bez opreme.

Projektno-tehičkom dokumentacijom je predviđena zamena svih instalacija, uvođenje sistema medicinskih gasova u celom objektu i zamena u manjem delu u kojem je postojao, uvođenje sistema klimatizacije, zamena svih podloga i obloga u objektu, zamena kompletne unutrašnje i spoljasnje stolarije, poboljsanje energetske efikasnosti fasadnih zidova postavljanjem moderne ventilišuće fasade, zamena krovnog pokrivača sa svim slojevima termoizolacije, poboljšanje energetske efikasnosti uvođenjem led rasvete i drugih štedljivih uređaja, parterno uređenje oko objekta i dogradnja.

U sklopu ovog, rekonstruisanog i dograđenog odeljenja, naći će se četiri celine sa zasebnim ulazima: deo za školsku bolesnu decu; deo za predškolsku bolesnu decu; savetovalište za školsku decu i savetovalište za predškolsku decu.

Sve četiri celine, sa zasebnim ulazima, imajće u sredini zajedničke prostorije za zaposlene dok će pacijenti biti potpuno odvojeni. Postojeće Dečije odeljenje se od potkrovlja horizontalno dograđuje i povećava se površina u gabaritu nižih spratova. Novoprojektovanim rešenjem, uz nove ordinacije i sobe dobija se i svečana sala sa novom kuhinjom, sanitarnim čvorovima i velikom terasom.

Postupak je trenutno u fazi izdavanja građevinske dozvole, a Kancelarija je dala saglasnost. Procenjuje se da će vrednost ove rekonstrukcije i dogradnje biti oko 320 miliona dinara.

Drugi projekat, u sklopu rekonstrukcije kompletnog ZC Zaječar u okviru plana "Srbija 2020-2025", prema Ničićevim rečima, jeste izgradnja novog Gerentološkog centra pri ZC Zaječar, površine 8.900m², čija je procenjena vrednost 700 miliona dinara.

Gerontološki centar zamišljen je kao monolitni prsten koji levitira nad prizemljem. Koncipiran je sa nadkrivenim prostorom (nadkriveni plato) i otvorenim prostorima (atrijum i unutrašnje dvorište), prostorom za zajedničke aktivnosti, trpezarijom, distributivnom kuhinjom, administrativnim prostorijama, medicinskim blokom, smeštajnim jedinicama u prizemlju, magacinom medicinskog pribora i materijala te magacinom inventara, podstanice instalacija, kuhinjske ostave i podruma.

Na prvom i drugom spratu biće jednokrevetne i dvokrevetne sobe za korisnike, ambulante za fizikalnu i radnu terapiju, garderober i sanitarni čvor za medicinsko osoblje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;