INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U planu rekonstrukcija i izgradnja novih objekata Zdravstvenog centra u Zaječaru

28.12.2020. | I. Milovanović | eKapija

Rekonstrukcija i dogradnja Dečijeg odeljenja (sa dogradnjom Dečijeg dispanzera) zaječarske bolnice biće izvedena u okviru prve faze obnove zdravstvenog centra, zajedno sa obnovom gerontološkog centra, rekli su za eKapiju iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Kako dodaju, raspisivanje javne nabavke zavisiće od sredstava u republičkom budžetu.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Nedavno je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić saopštio na sajtu Grada da se ukupna vrednost, kompletne rekonstrukcije, nadogradnje i izgradnje objekata ZC Zaječar, procenjuje na oko 40 mil EUR (4.750.000.000 dinara) bez opreme.

Projektno-tehičkom dokumentacijom je predviđena zamena svih instalacija, uvođenje sistema medicinskih gasova u celom objektu i zamena u manjem delu u kojem je postojao, uvođenje sistema klimatizacije, zamena svih podloga i obloga u objektu, zamena kompletne unutrašnje i spoljasnje stolarije, poboljsanje energetske efikasnosti fasadnih zidova postavljanjem moderne ventilišuće fasade, zamena krovnog pokrivača sa svim slojevima termoizolacije, poboljšanje energetske efikasnosti uvođenjem led rasvete i drugih štedljivih uređaja, parterno uređenje oko objekta i dogradnja.

U sklopu ovog, rekonstruisanog i dograđenog odeljenja, naći će se četiri celine sa zasebnim ulazima: deo za školsku bolesnu decu; deo za predškolsku bolesnu decu; savetovalište za školsku decu i savetovalište za predškolsku decu.

Sve četiri celine, sa zasebnim ulazima, imajće u sredini zajedničke prostorije za zaposlene dok će pacijenti biti potpuno odvojeni. Postojeće Dečije odeljenje se od potkrovlja horizontalno dograđuje i povećava se površina u gabaritu nižih spratova. Novoprojektovanim rešenjem, uz nove ordinacije i sobe dobija se i svečana sala sa novom kuhinjom, sanitarnim čvorovima i velikom terasom.

Postupak je trenutno u fazi izdavanja građevinske dozvole, a Kancelarija je dala saglasnost. Procenjuje se da će vrednost ove rekonstrukcije i dogradnje biti oko 320 miliona dinara.

Drugi projekat, u sklopu rekonstrukcije kompletnog ZC Zaječar u okviru plana "Srbija 2020-2025", prema Ničićevim rečima, jeste izgradnja novog Gerentološkog centra pri ZC Zaječar, površine 8.900m², čija je procenjena vrednost 700 miliona dinara.

Gerontološki centar zamišljen je kao monolitni prsten koji levitira nad prizemljem. Koncipiran je sa nadkrivenim prostorom (nadkriveni plato) i otvorenim prostorima (atrijum i unutrašnje dvorište), prostorom za zajedničke aktivnosti, trpezarijom, distributivnom kuhinjom, administrativnim prostorijama, medicinskim blokom, smeštajnim jedinicama u prizemlju, magacinom medicinskog pribora i materijala te magacinom inventara, podstanice instalacija, kuhinjske ostave i podruma.

Na prvom i drugom spratu biće jednokrevetne i dvokrevetne sobe za korisnike, ambulante za fizikalnu i radnu terapiju, garderober i sanitarni čvor za medicinsko osoblje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;