INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Širi se mreža auto-puteva i brzih saobraćajnica u Srbiji

25.12.2020. | Blic

Izgradnja auto-puta Beograd-Zrenjanin i juče (24.12.2020) je iz Vlade pomenuta kao jedan od infrastrukturnih prioriteta. Kako je rečeno, ova saobraćajnica dužine oko 60 kilometara, značiće i više investitora u Vojvodinu. Ovaj auto-put biće još jedna brza deonica od ukupno 16 koliko je planirano.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Samo u prošloj godini širom Srbije je završeno nekoliko deonica auto-puteva, kompletiran je Koridor 10 puštanjem u saobraćaj južnog i istočnog kraka, Beograd i Čačak spojeni su auto-putem "Miloš Veliki", a Ipsilon krak povezao je Suboticu i granicu sa Mađarskom.

Tako se mreža auto-puteva širi, a nekoliko velikih projekata najavljeno je i za naredni period, poput gradnje Moravskog koridora, Fruškogorskog koridora, auto-puta Niš-Pločnik i još nekoliko deonica. Iz resornih institucija najavljuju ukupno 16 novih brzih deonica.

Sledeće godine planiranio je više od 200 milijardi za infrastrukturu. Auto-put "Vožd Karađorđe", takozvani Šumadijski koridor, biće ukupne dužine oko 220km. Ovaj projekat je u planu, a reč je o brzoj saobraćajnici sa po dve trake u oba smera, koja će povezati centralnu i istočnu Srbiju, i nosiće ime po vođi Prvog srpskog ustanka. Sa jedne strane će ići trasom Mladenovac – Orašac – Aranđelovac, sa druge Lazarevac - Aranđelovac gde će se spojiti, odakle će ići dalje ka Rači, Svilajncu, Despotovcu i Boru.

U planu je i auto-put Niš – Merdare – Pločnik, ukupne dužine 77km. Autoput Niš - Merdare će biti deo auto-puta E80, i predstavljaće vezu saobraćajnog čvorišta Niš sa Prištinom i dalje, preko Albanije, sa Jadranskim morem, a povezaće gradove Niš, Prokuplje i Kuršumliju sa Prištinom.

Iz Ministarstva građevinarstva takođe navode da je u planu nekoliko projekata. Planirana je izgradnja deonice Požega-Kotroman, dužine 60km, na auto-putu Beograd-Sarajevo, kao i auto-puta prema Rumuniji - Beograd-Vršac-(Vatin), dužine 86 -km.

U planu je i gradnja deonice auto-puta od Požege do Boljara ka Crnoj Gori, dugačka 107km, a Novi Beograd i Surčin biće spojeni putem dugim 7,9km.

Kako su prethodno najavili iz Ministarstva, za sledeću godinu se spremaju projekti vredni 210,8 milijardi dinara, kao nastavak investicija u infrastrukturu.

Pored auto-puteva, najavljeni su i projekti brzih saobraćajnica - Fruškogorski koridor (47,7km), Bački Breg-Sombor-Kikinda-granica sa Rumunijom (175km), Slepčević-Pavlovića most (15km), Kragujevac-Mrčajevci (33km), petlja Požarevac-Golubac (70km), Golubac-Donji Milanovac-Brza Palanka i Kladovo-Negotin (146km) i Paraćin-Zaječar-Negotin (140km).

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;