PRIJAVA-468X60-BANNER

VMA dobija energetski efikasnu zgradu

17.11.2020. | RTS

Radna grupe za praćenje aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje objekata energetske efikasnosti na Vojnomedicinskoj akademiji održala je radni sastanak sa koga je poručeno da će se tim projektom uštedeti minimum 30 posto potrošene energije.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Na sastanku, kome su prisustvovali ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ministar odbrane Nebojša Stefanović, bilo je reči o trenutnom preseku i stanju projekta, kao i narednim koracima u vezi sa izradom nedostajuće projektne dokumentacije i finalizaciji finansijskih ugovora.

- Vojnomedicinska akademija izgrađena je 1981. godine i 1982. je puštena u rad. Uprkos dobrom održavanju i trenutnom stanju, potrebna je rekonstrukcija tehničkih sistema i instalacija, energetska sanacija termičkog omotača, kao i rekonstrukcija kotlarnice i toplovoda, koja mora biti gotova do kraja 2021. godine - rekla je Mihajlovićeva. 

Prema njenim rečima cilj je da se ubrzaju aktivnosti i paralelno realizuju različite faze. 

- Nema razloga da ne budemo efikasniji, ukoliko radimo svi zajedno. Jer ovim projektom uštedeće se minimum 30 odsto potrošene energije - dodala je ministarka.

Ministar Stefanović rekao je da je reč o projektu od kapitalnog značaja, te da su Ministarstvo odbrane i VMA spremni da urade sve što je do ovih institucija, ali i da pruže podršku ostalim partnerima u sistemu, kako bi što brže i efikasnije realizovali projekat. 

Procenjena vrednost prve faze projekta je 100 miliona i plan je da se finansira iz zajma Nemačke razvojne banke (KfW), donacije WBIF fonda i IPA sredstava.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;